Foto:
Foto:

Prix Italia je eden najstarejših in tudi najobsežnejših medijskih festivalov. Na festivalu se bodo predstavili in v tekmovalnem programu tudi pomerili radijski, televizijski in spletni projekti umetniških in dokumentarnih zvrsti.

ed več kot dvesto tekmujočimi oddajami iz skoraj sedemdesetih držav se tako predstavljajo radijski igri Štiriindevetdeset avtorice in režiserke Irene Glonar in Onkraj dotika Tanje Mastnak v režiji Jožeta Valentiča, v kategoriji aktualnega in umetniškega dokumentarca pa oddaji radia Maribor, tematsko posvečeni alpinistu Tomažu Humarju. Gre za Sončen dan na vrvi Lučke Gruden in Pneumo ali Dušo avtorjev Igorja Likarja, Mitje Reichenberga in Saša Romiha.

RTV Slovenija sodeluje v radijskem delu letošnjega festivala Prix Italia tudi v žiriji glasbenih oddaj - članica je Veronika Bervar. Festival se bo končal 20. septembra s podelitvijo po ene nagrade, vredne več kot sedem tisoč evrov, v vsaki izmed sedmih tekmovalnih kategorij.

RTV-ju Slovenija je v kategoriji radijskih iger doslej že dvakrat uspelo priti v sam svetovni vrh z igrama Cirila Kosmača (Tantadruj) in Vladimirja Kocjančiča (En dan v življenju Denisa Ivanoviča).