Foto:
Foto:

Svetovno znani glasbenik je na današnjem koncertu, z začetkom ob 19.30, preigraval dela znamenitih skladateljev Chopina, Ravela in Prokofjeva.

Andrej Gavrilov, rojen leta 1955 v Moskvi, je pri 19 letih je prejel prvo nagrado na Mednarodnem tekmovanju Čajkovskega in navdušil z zmagoslavnim prvim nastopom na Salzburškem festivalu. Od takrat je šla njegova umetniška pot strmo navzgor.

S slavnimi dirigenti in orkestri
Danes Gavrilov igra z
orkestri v New Yorku, Chicagu, Filadelfiji, Montrealu, Londonu, Dunaju, Parizu, Berlinu, Münchnu, Amsterdamu in Tokiu ter z dirigenti, kot so Caludio Abbado, Bernard Haitink, Riccardo Muti, Seiji Ozava, Evgenij Svetlanov in Klaus Tennstedt.

Številne nagrade in priznanja

Ruski pianist je prejel tudi številna mednarodna priznanja. Leta 1979 je dobil nagrado Gramophone, leta 1981 nagrado Deutcher Schallplattenpreis, leta 1985 veliko nagrado revije Disque Akademije Charlesa Croisa in leta 1986 nagrado kritikov plošč (IRCA). Prejel pa je tudi mednarodno nagrado Glasbene akademije Chigiana leta 1989 (žirija filmskih kritikov ga je razglasila za največjega pianista na svetu) in s spominsko medaljo človek leta Odbora za mednarodne raziskave Ameriškega biografskega inštituta.

V družbi velikih pianistov 20. stoletja
Andreja Gavrilova pa so leta 1998 uvrstili tudi v knjižno zbirko Veliki pianisti 20. stoletja.