Foto:
Foto:

Temelj Kogojevega dela je načelo, da le vrhunska oblikovalska kakovost zmore podobo izdelka obvarovati pred sestopom v industrijski kič. Oblikovalec elegantnih linij je razstavo pripravil ob 60. življenjskem jubileju. Ob razstavi pa je izšel še katalog s spremno besedo Petra Krečiča. Pokrovitelj razstave je predsednik Republike Slovenije Janez Drnovšek.

Oskar Kogoj se je v 70. letih usmeril od industrijskega oblikovanja k oblikovanju igrač. Velike igrače so zamenjale manjše, plastiko pa les. Zanimalo ga je raziskovanje o ozadju predmetov, orodja, predvsem o njihovih izvorih in simboliki in prav to je preraslo v raziskovanje slovenskih mitov, rekov in velikih posebnosti.

V 80. letih je dozorel njegov koncerpt naravnega oblikovanja oziroma t. i. nature design, kot ga je sam imenoval. Tako so nastali uporabni predmeti nepravilnih oblik, na primer stoli, mize, pladnji, zrcala in violina. S steklenicami, kelihi, kozarci, kavnimi skodelicami pa je dokazal, da ob spoštovanju tega načela industrija zmore v serijski izdelavi ohraniti unikatnost.