Foto:
Foto:

Projekt je zamišljen kot shematizirano Plečnikovo tromostovje s Prešernovim trgom, kjer se bodo v treh dneh zvrstili številni dogodki.

Gre za doslej največjo slovensko založniško-kulturno promocijo v tujini. Slovenska stojnica bo na sejmu obsegala dvesto kvadratnih metrov in bo razpoznavna tudi kot celostna umetnina. Stojnica je delo Andreja Stražišarja, na njej se bo predstavilo 20 založnikov in tiskarjev.

Pesnikova muza na frankfurtskem Tromostovju bodo velika platna s slovensko hrano, naravo in literaturo, za predstavitev slovenskega knjižnega oblikovanja poimenovano Reka besed pa bo poskrbel grafični oblikovalec Boštjan Botas Kenda.

Začenja se z Zdravljico
Slavnostni sprejem, imenovan Zdravljica, bosta v sredo, 8. oktobra, ob 17. uri pripravili ministrica za kulturo Andreja Rihter in ljubljanska županja Danica Simšič. V treh dneh se bo zvrstilo mnogo literarnih in drugih dogodkov. Med drugimi bo nastopil tudi Vlado Kreslin, ki bo Prešernovo in svojo poezijo interpretiral skupaj z glasovi Marjane Lipovšek, Blixe Bargelda in Simona Callowa.

Literarni gosti
Letošnji literarni gosti slovenske stojnice na frankfurtskem sejmu bodo Rudi Šeligo, Vinko Möderndorfer, Iztok Geister, Andrej Skubic, Peter Semolič, Erika Vouk, Polona Glavan, Tone Škerjanec, Pavle Rak in Primož Čučnik. Gostili bodo tudi Brino Svit in skupino Irwin, ki bodo zbranim zaupali, kako jih pri ustvarjanju navdihuje Slovenija.

Mednarodni forumi
Med drugimi dogodki, ki se bodo odvijali na Prešernovem trgu slovenske stojnice v Frankfurtu, bodo tudi trije mednarodni forumi. Na pogovoru Filozofija Evrope, ki ga bo vodil Dean Komel, bodo sodelovali Damir Barbarič s Hrvaške, Renato Cristin iz Italije, Guenter Figal iz Nemčije in Andrei Marga iz Romunije. O identiteti Evrope se bo z Angelom Aro, Vladimirjem Gligorovom, Martinom Pollackom in Karlom Schlöglom pogovarjal Vinko Ošlak, priznani nemški založnik Michael Krueger pa bo na temo Literatura Evrope vodil pogovor z gosti Dragom Jančarjem, Nikom Grafenauerjem, Ceesom Nooteboomom z Danske, Vidosavom Stevanovičem iz Francije in Vladimirjem Vertlibom iz Avstrije.