Foto:
Foto:

Zbirko so za začetek obogatili Na svoji zemlji v režiji Franca Štiglica, Vesna in Ne čakaj na maj v režiji Františka Čapa, Tistega lepega dne in Ne joči, Peter v režiji Franceta Štiglica ter Samorastniki v režiji Igorja Pretnarja.

V nadaljevanju bodo izdali še nekaj drugih vidnejših slovenskih filmov, ki do sedaj še niso bili dosegljivi na tem formatu.

Na svoji zemlji, 1948
Film opisuje boj prebivalcev Slovenskega Primorja za osvoboditev izpod fašizma med drugo svetovno vojno in za združitev Primorske z drugimi jugoslovanskimi narodi. Pri tem je dobro vidna vloga slovenskih partizanov, ki so osvobajali ta del Slovenije.

Vesna, 1953
Vesele in nagajive dogodivščine ljubljanskih srednješolcev ali kako lahko maturitetni izpiti zanetijo iskro ljubezni med amaterskim pilotom ter profesorjevo hčerko in povzročijo trenja med tremi neločljivimi prijatelji.

Ne čakaj na maj, 1957
Nadaljevanje ljubezenske zgodbe iz filma Vesna, le da je tokrat prizorišče dogajanja postavljeno v samotno gorsko kočo, profesorji pa se nemočno trudijo ugnati vragolije neugnanih srednješolcev.

Tistega lepega dne, 1962
Že dvakrat ovdoveli Štefuc se želi poročiti še s tretjo sestro iz iste družine. Trmasto vztraja v prepričanju, da dekle pripada le njemu in njegovim štirim otrokom. Pri tem se spre z dekletovo materjo, župnikom in drugimi vaščani, njenega bodočega ženina pa vrže z mostu v reko.

Samorastniki, 1963
Ekranizacija istoimenske novele Prežihovega Voranca. Film govori o prepovedani a neugasljivi ljubezni med gospodarjevim sinom in deklo na posestvu Karničnikove kmetije, njune otroke pa razglasijo za ničvredne pankrte.

Ne joči, Peter, 1964
Dva partizana morata med nemško ofenzivo prepeljati tri otroke na osvobojeno ozemlje. Štiriletni deček Peter ju med potjo večkrat spravi v nevaren položaj. Za polno mero dogodivščin poskrbi tudi mulovodec, ki se zapleta v navidez nerešljive situacije.