Foto:
Foto:
Zlatko Bourek: Mostovi in čolni na Dravi, 2000

Na prvi razstavi, ki bo na Cankarjevem nabrežju 11/1 v Ljubljani, se s svojimi predvsem dokumentarnimi deli predstavljajo Luis Basto iz Mozambika, David Brazier in Calvin Dondo iz Zimbabveja, Abdou Fari-Faye in Boubakar Touré Mandémory iz Senegala, Nabil Mahdaoui iz Maroka in Dedo Zonga iz DR Kongo.

Fotografije so izbor s četrtega fotografskega srečanja v Bamaku. Srečanje afriških fotografov je bilo prvič organizirano leta 1994 na pobudo francoske fotografinje Francoise Huguier, od tedaj dalje ga pripravljajo na vsaki dve leti. Poudarka razstave sta iskanje skupnih točk afriških fotografov in afriška fotografska podoba.

Zlatko Bourek
Hrvaški slikar, kipar, grafik, kostumograf in režiser Zlatko Bourek se v Mestni galeriji na ljubljanskem Mestnem trgu predstavlja s pregledno razstavo prek 30 del, oljnih slik velikih in srednjih formatov in skupltur iz kaširanega papirja in poliestra. Rezstavljena dela so nastala med letoma 1960 in 2002.

Bourekova motivika je močno vezana na rodno slavonsko okolje, ki ga v figuralnem, metafizičnem in nadrealističnem likovnem rokopisu dopolnjuje s humornimi in grotesknimi vsebinami, pogosto prežetimi z mračnimi asociacijami na evropsko polpreteklo zgodovino.

Bourek v svojem delu združuje sicer protislovne lastnosti: imaginativno sproščenost in metiersko natančnost, jasnost volumna in zračnost levitacije, humorno nasmejanost in razbolelo melanholijo, sentimentalni pasatizem in aktualnost v njeni najbolj cinični pojavnosti, je v katalogu k razstavi med drugim zapisal Tonko Maroevič.