Foto:
Foto:

Žlahtno dogajanje se je začelo v petek, 3. 10., ob 19.00 z zborom plemenite gospode iz slovenskih in drugih dežel na Ljubljanskem gradu, nadaljevalo pa s festivaloma srednjeveške in renesančne glasbe ter uličnega lutkovnega gledališča.

Srednjeveška glasba
Glasbeni del Srednjeveških dnevov je začel koncert Recercadas & differencias v kapeli ljubljanskega gradu, nastopila sta Domen Marinčič (viola da gamba) in Irena Skumavec (virginal). Kot gosti so nastopili še glasbeniki iz češkega Remdiha VVK-ja iz Ljubljane, in sicer na premiernem koncertu Pesmi za barona Khisla, skladatelja Giaccoma Gorzzanisa. Ansambel Rocal fuza iz Poljske pa je 4. 10. v Glavarjevi dvorani na Ljubljanskem gradu izvedel koncert srednjeveške in renesančne posvetne glasbe.

Srednjeveško gledališče
V
nedeljo, 5. 10., bodo na svoj račun prišli ljubitelji lutkovnega uličnega gledališča, saj se bo to osredotočilo na tri glavne tradicionalne lutkovne junake v Evropi. Ob 10.00 bo tako na ogled lutkovna predstava Punch & Judy, pol ure pozneje se bo na Tromostovju prikazal še vitez Laszlo, ob 11.00 pa bo pred Magistratom nastopila Pulcinela. Bogat gledališki program se bo na nedeljskem sporedu grajskega parkirišča vrstil vse od 12. ure dalje, dogajanje pa bo sklenil nastop češke zasedbe Fraternitas na grajskem dvorišču z ognjenim šovom.
Sejemski dan v srednjem veku
V nedeljo ob 12.00 bodo pripravili še pravi srednjeveški dan z viteškim taborom in tržnico na zunanjem dvorišču gradu pod kostanji, pravi sejmarski dan bodo v več kot desetih viteških šotorih in krčmi zapolnili obrtniki in kmetje.

V programu bo sodelovalo približno 150 umetnikov, pridružili pa se jim bodo tudi gostje iz slovenskih gradov, obrtniki, kmetje in drugi. Prvi festival srednjeveške in renesančne glasbe z glasbenimi umetniki iz Slovenije, Italije, Češke in Poljske bo pripravil Mini teater, ulično gledališče s Pulcinello, Punchem in Judy ter Vitezom Laszlom pa bo vodil Unima Slovenija.