Foto:
Foto:

Kondorjevo zbirko bodo obogatili Aristofanovi komediji Praznovalke tezmoforij in Žabe, zbornik provansalske trubadurske lirike Ljubezen iz daljave, izbrana dela Janeza Trdine Če ni lačen, je pa žejen in izbrane pesmi Cirila Ribičiča Samo beseda sem.

Žlahtna komedija
Aristofanovi komediji je prevedla in zanje napisala spremno besedo Andreja Inkret. Gre za njen prevajalski prvenec in za prvo izdajo teh besedil v slovenskem jeziku. Od zadnje izdaje Aristofanovega besedila v slovenskem jeziku je minilo že 40 let, zato so se pri zbirki Kondor odločili za izdajo dveh komedij, ki veljata za najbolj sofisticirani Aristofanovi deli, je na predstavitvi poudaril urednik zbirke Aleš Berger.

Provansa 12. in 13. stoletja
Pesmi za zbornik Ljubezen iz daljave, provansalsko trubadursko liriko, je izbral in prevedel Boris A. Novak. V delu so predstavljene pesmi 25 trubadurjev in trubadurk. Zbirka je sad sedemletnega dela in združuje več zvrsti trubadurske poezije. Kot je povedal sam prevajalec, je trubadurska lirika mati kasnejše evropske umetne poezije. V zbirku je tudi ena pesem (od dveh ohranjenih) Riharda Levjesrčnega.

Dolenjske šege ob različnih priložnostih
Besedila Janeza Trdine je zbral in v knjigo povezal Goran Schmidt. Besedila se lahko pohvalijo s politično ostrino in duhovito satiro. V velikem delu svojega pisateljskega opusa je Trdina v dokumentarni ali literarizirani obliki opisoval dolenjske šege ob različnih priložnostih. Goran Schmidt poskuša z zbirko oživiti podobo Janeza Trdine kot strastnega zagovornika nacionalnega prebujanja in duhovitega družbenega kritika.

Beseda telesa in telo besede v poeziji
Samo beseda sem je izbor pesmi enega nestorjev sodobne slovenske poezije Cirila Zlobca. Pesmi je izbral in napisal spremno besedo pesnik Josip Osti. V kronološkem preseku Zlobčevih del je stalnica ljubezen kot edino zavetje pred do človeka neprijaznim svetom. V zbirki so pesmi iz vseh Zlobčevih zbirk, nekaj pa jih je celo iz njegove nove, še neobjavljene zbirke. Zlobec je do sedaj ostal zvest ljubezenski tematiki, izraženi v prostih verzih ali v sonetni obliki.