Foto:
Foto:

Pokroviteljica konferenc je ministrica za kulturo Andreja Rihter, ki je danes s svojim govorom tudi uradno odprla konference. Muzealce je zvečer na ljubljanskem gradu sprejela tudi ljubljanska županja Danica Simšič.



Vloga muzejev v svetu danes in jutri
Plenarna seja je skušala osvetliti položaj in vlogo muzejev v svetu danes in jutri z vidika različnih vsebin, s katerimi se ti komiteji ukvarjajo. Direktorica Mestnega muzeja Ljubljana Taja Vovk Čepič je na seji predavala o slovenskih muzejih in njihovi prihodnosti. V nadaljevanju konferenc bo vsak komite na delovnih sejah obravnaval svoje teme. Kljub temu da se mednarodni komiteji CIMUSET, ICTOP in MPR ukvarjajo z različnimi muzejskimi temami, sledijo enakim smernicam ICOM-a in se spoprijemajo s podobnimi izzivi, ki jih narekuje prehod v informacijsko družbo.

Slovenski muzealci so kandidaturo za konference pridobili na 19. generalni konferenci ICOM-a v Barceloni leta 2001.

Ljubljana gosti več kot 130 muzealcev
Seje bodo potekale v različnih slovenskih muzejih, med drugim tudi v Slovenskem etnografskem muzeju, Narodni galeriji, Muzeju novejše zgodovine Ljubljana, Muzeju novejše zgodovine Celje in Tehniškem muzeju Slovenije. Konferenc se namerava udeležiti več kot 130 muzealcev, muzejskih strokovnjakov, predavateljev in članov omenjenih odborov iz okrog 30 držav, direktorji slovenskih muzejev ter drugi vabljeni gostje. Posebna pozornost bo namenjena vzpodbujanju udeležbe srednje- in vzhodnoevropskih držav in predstavitvam njihovih nacionalnih iniciativ.