Foto:
Foto:
zasedba Blance Dubois

Trnfestu 2003.

Mednarodni poletni festival bo potekal od 29. 7. do 31. 8. Festival glasbe, gledališča, plesa, literature, filma, likovne in vizualne umetnosti ter fotografije sta v torek na Prešernovem trgu začela belgijska zasedba Think of One in ulična gledališka predstava Čarovec Mirana Čanka.

Karnevalska skupina Think of One prihaja iz Belgije s svojim avtobusom, ki je hkrati oder, studio; njihova glasba ima korenine v arabski in bretonski ljudski glasbi, kateri dodajajo tradicije turških pihalnih godb in hkrati sodobnost evropskih pihalnih orkestrov.

Kulturno dogajanje so je nato preselilo v KUD Franceta Prešerna, kjer soodprli razstavo Warburger, na dvorišču po je bilše koncert zasedbe Think of One.
Warburger je razstava stripov s poudarkom na vzhodnoevropskih avtorjih; predstavljen je njihov pogled na vojno.

GlasbeniTrnfest
Večeri so razdeljeni po različnih sklopih: glasba, gledališče in plesne predstave, videoprojekcije, otroški program, razstave. Vse prireditve so brezplačne in potekajo na prostem.

V nadaljevanju se bo zvrstilo tudi več koncertov, med drugimi bodo v Ljubljani gostovali
bolgarska profesionalna fantazijsko-umetniško-etno skupina LotLorien, ameriška hip hop atrakcija Dälek iz New Jerseyja, avstralska zasedba Gondwanas Charliejem McMahonom, virtuozom na didgeridooju, in avstralska zasedbaBlancheDubois, ta bo predstavila pravi akustični folk-rock koncert.

Gledališki Trnfest
Emonska promenada (po Emonski ulici: od trnovske cerkve, čez most,do križišča z Zoisovo cesto) bo prizorišče gledaliških uličnih predstav. Med drugimi se bodo predstavili m
ikrogledališče GreenGinger iz Wallesa, kipripravlja predstave na podlagi zgodb Mary Shelley, lutke so narejene iz lateksa v naravni velikosti, kar daje občutek, da gre za žive osebnosti. Češki umetnik Pavel Vangeli bo nastopil z varietejskim spektaklom Swing, gre za lutkovno predstavoob spremljavi znane swing glasbe iz tridesetih let. PoopilTheater izIzraela pabo nastopil s predstavo z lutkami za družineLuis, Luiza in harmonikar.V predstavi se dogaja veliko presenetljivih srečanj ob zvokih ciganske glasbe. Slovenski gledališčniki pa se bodo med drugim predstavili z zasedbo Dejmo stisnt teaters komedijo po stripu Tomaža Lavriča Diareja podSlovenci.

Razstavni program
Na ogled bo tudi več razstav pod skupnim naslovom Zločin in kazen: Warburger z osnovno tematiko vojne, Ujetnice časa fotografinje Mance Juvan, gre za fotografije žensk v ženskih zaporih vafganistanskem Kabulu, El Chapapote fotografaAndreja Crčka, ki prikazuje posledice naravne katastrofe ob razlitju nafte iz tankerja Prestige ob obali Galicije.

Multimedijski Trnfest
Projekt Mestoje multimedijski performans, desetčlanska odrska združitev literature, glasbe, likovnosti. Vavdio-vizualnem performansu avtorja Nevena Korde Beri me za naprej nastopajo plesalec Igor Sviderski, tekačica Živa Repovž, glasbenika hrupa DecaDebilane.

Trnfest za otroke
Vzporedno z osrednjim delom Trnfesta bo potekal še otroški Trnfest. Na programu bodo tako štiri otroške gledališke predstave in še koncert Damjane Golavšek za mlado občinstvo. Tudi otroški festival bo potekal v prostorih KUD-a Franceta Prešerna, program pa bo potekal vsak četrtek od 31. 7. do 28. 8. ob 18.30.Hiša otrok in umetnosti pa je pripravila tudi več zanimivih delavnic.