Foto:
Foto:

Na razstavi bo na ogled 80 del vidnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev.

Obiskovalci si bodo tako lahko ogledali dela, ki so jih ustvarili Ivana Kobilca, Ferdo Vesel, Matija Jama, Matej Sternen, Ivan Grohar, Rihard Jakopič, Lojze Spacal, Veno Pilon, Guido Birolla, Tone in France Kralj, Marij Pregelj, Zoran Mušič in Gabrijel Stupica.

Nekatera dela prvič predstavljena javnosti
Nekatera umetniška dela, ki so sicer v lasti slovenskih zbiralcev likovne umetnosti, bodo tokrat prvič predstavljena širši javnosti.

Muzealcem Narodnega muzeja se zdi pomembno sodelovanje z zasebnimi zbiralci in tudi s trgovci s starinami, ki velikokrat opozorijo na pomembne spomenike in omogočijo pridobitev posameznega spomenika premične kulturne dediščine, ki bistveno izpopolni muzejsko zbirko, so še povedali v predstavitvi razstave.

V sklopu razstave tudi delavnice
Organizatorji pa med razstavo pripravljajo tudi likovne delavnice, ki bodo udeležence popeljale v svet slikarstva. Ob razstavljenih slikah bodo prepotovali del slovenske zgodovine likovne umetnosti prve polovice 20. stoletja in v umetniškem okolju tudi sami ustvarjali. Slikali bodo motive, povezane z razstavo, videli, kako se pripravi slikarsko platno, izvedeli in
občutili vpliv svetlobe na slikarja ter se naučili mešati barve.

Razstavo, ki bo na ogled do 22. 11. sta pripravila Narodni muzej Ljubljana in podjetje Antikvitete Novak.