Foto:
Foto:
Miodrag Petrovič Čkalja

Čkalja je v svoji bogati umetniški karieri igral v številnih gledaliških predstavah in ustvaril nemalo legendarnih filmskih likov, ki so ostali za vedno zarisani v kolektivni kulturni spomin.

Miodrag Petrović Čkalja se rodil 1. aprila leta 1924 v Kruševcu. Čeprav se je po končani gimnaziji vpisal na veterinarsko fakulteto, je strast do umetniškega ustvarjanja v gledališču zmagala. Tako je pri 24-ih postal član Dramskega studia Radia Beograd.

Več kot 20 let (med letoma 1951 in 1977) je igral v Sodobnem gledališču v Beogradu, kjer je ustvaril veliko nepozabnih vlog, za katere je bil tudi večkrat nagrajen.

Čkalja je bil večkrat nagrajen
Med drugimi je prejel Sterijevo nagrado (1974), sedmojulijsko nagrado (1977) in Nušičevo nagrado za življenjsko delo.

Iz gledaliških desk na filmsko platno
Kaj hitro pa je Čkalja gledališkim deskam pridružil še filmsko platno. Njegova filmografija se je začela leta 1958, ko je debitiral z vlogo profesorja v filmu Štiri kilometre na uro.

Bogata igralska bera
Nato so sledile vloge v filmih Ljubezen in moda, Višnja na Tašmajdanu, Bog je umrl zaman, Biciklisti, Pot okoli sveta, Sreča v torbi in Oče po sili. Srbski igralec, ki so ga filmski kritiki velikokrat označili za 'kralja komedije', je sodeloval kar pri 25 filmih in 32 humorističnih nanizankah

Čkalja kot tovornjakar Jare
Leta 1973 je s komikoma Pajom Vujisićem i Radmilo Savićević zaigral v enem najuspešnejših jugoslovansih filmov Tovornjakarja. Enajst let kasneje, leta 1984, pa je zadnjo filmsko vlogo odigral v nadaljevanju oziroma drugem delu te uspešnice uspešnice, Tovornjakarji spet vozijo (Kamiondžije opet voze).