Foto:
Foto:

Glasbenika, ki že nekaj časa živi v Sloveniji, ljubitelji glasbe poznajo predvsem kot vodilnega člana skupine Mar Django Quartet, uspešen pa je tudi s svojimi samostojnimi projekti.

Leta 1991 je posnel prvo samostojno ploščo Časi srečanj, za album Vals Boston pa je leta 2001 prejel zlatega petelina za najboljši album v kategoriji šansona.

Sodelovanja z drugimi glasbeniki
Osmačko pa precej sodeluje tudi z drugimi glasbeniki, tako v studiu kot na odrih. Z Zoranom Predinom je tako leta 1998 posnel album Ljubimec iz omare.

Bogata tradicija slovanskega vzhoda
Na jutrijšnjem koncertu bo predstavil ruske šansone, balade in romance - skladbe, ki svoj navdih zajemajo iz bogate tradicije slovanskega vzhoda in v katerih se mehkoba glasbe preliva z izbranostjo besed.

Svet kot pojoča igračka
Slovenski pesnik Milan Dekleva je o Valeriju Osmačku zapisal: "Vse, kar je, je za Vitalija ne le vredno pesmi, ampak pesem sama! Stvari, pokrajine, odnosi med ljudmi, čustvena stanja so zunanja podoba glasbe, ritmične strukturiranosti, melodične zgibanosti, harmonskega grozdičenja. Ker je tako, je treba le sprejeti pojoči izziv sveta, brezglavo skočiti v pesem, brez pomislekov postati zanos časa.Takšen je Vitalij: vitalnost sama, ciganskost duše, trepetavost kože, napete na govoreče bobne. Za Vitalija Osmačka je svet pojoča igračka."