Foto:
Foto:

Tako se je odločila strokovna žirija v sestavi Matevž Kos, literarni kritik (predsednik), Neža Maurer, pesnica, in Marjana Ravnjak, novinarka. Ta je v izbor sprejela pesniške zbirke, ki so izšle od junija 2002 do junija 2003, pri kritiškem pogledu pa je upoštevala izvirne pesniške zbirke, ponatise in izbore, ne pa poezije za otroke.

Veronikino nagrado so podelili na literarnem večeru, ki se je 26. 8. ob 20.30 začel na celjskem gradu, obiskovalci pa so za ime nagrajenca izvedeli ob 21.30. Lavreat je dobil nagrado 700.000 tolarjev in posebno plaketo mestne občine Celje.

Nagrajenec je Milan Dekleva
Milan Dekleva (1946) je vsestranski umetnik, saj piše pesmi, kratko prozo, romane, drame in eseje, poleg tega pa še prevaja in piše librete za otroške muzikale. Svojo prvo pesniško zbirko - zbirko haikujev Mushi mushi - je izdal leta 1971, sledile so številne pesniške knjige, drame ter odlični eseji, predvsem o poeziji. Prvi roman Oko v zraku, s katerim je zapolnil še zadnjo ustvarjalno vrzel, je izdal leta 1997.

Pesnikova poetika
Kljub vsestranskemu delovanju pa je Milan Dekleva poznan predvsem kot pesnik. Njegova zgodnja poezija je izbruhnila iz radikalnega jezika postmodernizma, ki je ustvarjal novo resničnost preko destruktivno-konstruktivne energije ter se kasneje prevesila v poezijo sodobnega človeka v svetu nasilja, filozofske in znanstvene manipulacije ter grožnje nesmisla.

Njegove pesniške zbirke so Mushi mushi (1971), Pesmi za lačne sanjavce (1981), Narečje telesa (1984), Preseženi človek (1992), Kvantaški stihi (1994), Odjedanje božjega (1995), Jezikava rapsodija (1996), Alica v računalniku (2000), Glej medenico cvetne čaše, kako se razpira (2001), Sosledja (2001) in V živi zob (2003).

Veronikin nagrajenec pa ne piše samo poezije, temveč tudi eseje o poeziji in v enem izmed njih - O trnu in roži - pravi: "Pesem človeka mami, vabi in zapeljuje v objem tišine, nimfično, dan za dnem ..."

Letošnji nominiranci in dosedanji nagrajenci
Poleg Dekleve so bili med nominiranci za Veronikino nagrado še Boris A. Novak z zbirko Žarenje, Iztok Osojnik z Nekoč je bila Amerika, Peter Semolič z Mejo in Erika Vouk z Albumom.

Do zdaj so nagrado za najboljšo pesniško zbirko preteklega leta prejeli Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih ter Miklavž Komelj.