Foto:
Foto:

Svojo poezijo so predstavili ameriška pesnika Dara Wier in James Tate ter nizozemski pesnik Rutger Kopland. Umetniki so brali svojo poezijo v izvirnem jeziku.

Vsi trije so priznani umetniki in večkratni dobitniki nagrad. Tate in Kopland sta vodilna pesnika v svojih državah, Dara Wier pa tudi velja za eno najvznemirljivejših pesnic z vzhodne obale Amerike.

Dara Wier
Dara Wier je avtorica osmih pesniških zbirk. Leta 2002 je dobila nagrado Jeroma Shestacka, ki jo podeljuje ameriška revija za poezijo (American Poetry Review). Je predavateljica na univerzi v Massachusetts poezijo na podiplomskem programu za pesnike in pisatelje.

Rutger Kopland
Rutger Kopland je objavil 16 knjig poezije in deset knjig poezije v prevodih v angleščino, nemščino, francoščino, hebrejščino in poljščino. Objavlja tudi eseje o umetnosti. Prejel je tudi nagrado P. C. Hoofta, ki je najvišja državna nagrada na Nizozemskem.

James Tate
James Tate je za zbirko Izbrane pesmi (1991) dobil Pulitzerjevo nagrado in nagrado William Carlos Williams. Leta 1994 je dobil tudi nagrado National Book, 1995 leta pa mu je Akademija ameriških pesnikov podelila nagrado Tanning. Tate živi v Amherstu in predava na univerzi v Massachusetts.

Prireditev je organiziralo Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Cankarjevim domom.

Lavreat letošnje Vilenice je pesnik in pisatelj Mirko Kovač, pri nas poznan predvsem po romanu Kristalne rešetke. Kovač po mnenju literarnih kritikov sodi med najbolj izoblikovane sodobne pisatelje iz območja nekdanje Jugoslavije.