Foto:
Foto:
Knjiznica Franceta Bevka v Novi Gorici, projekt Vojteha Ravnikarja

Za razstavo Vojteha Ravnikarja - arhitektura so pripravili še obsežen katalog z besedili Tomaža Brateta, Francesca Dal Coja in Boštjana Vuge.

Vojteh Ravnikar je ustvaril številne izvedbene in natečajne projekte, oblikoval interierje in gledališke scenografije, s svojim delom pa se je predstavil na več kot 20 razstavah doma in v tujini. Je Prešernov nagrajenec in dobitnik mnogih drugih uglednih nagrad; med drugim je prejel Plečnikovo nagrado ter nagrado in priznanje Piranesi.

Poznavalci med njegove vidnejše arhitekturne projekte uvrščajo pošto in trgovino v Vremskem Britofu, občino in Kulturni center Srečka Kosovela v Sežani ter Primorsko dramsko gledališče in knjižnica Franceta Bevka v Novi Gorici.

Osnovno vodilo Ravnikarjevega dela je izhajanje iz konkretnega prostora. "Začetki moje poklicne kariere segajo na Kras, ki je verjetno arhitekturno najbolj izrazita in markantna krajina. Značilen element kraške arhitekture je zid, določa pa jo tudi poseben način oblikovanja in prelivanja prostorov. Za Kras je namreč značilno, da je pred hišo nek napol javen in napol zaseben prostor, imenovan 'borjač' in ta prehod od narave, od zunaj k notranjemu ali zasebnemu ter omenjen element zidu sta se zagotovo naselile vame." V drugih sredinah, je dodal, se prilagodi drugačnemu prostoru, saj hiša svoji okolici ne sme biti vsiljena, ampak jo mora dograjevati. Arhitekt skuša po njegovih besedah oplemenititi prostor, zato sta arhitektura in urbanizem neločljiva. Kadar se ukvarja z načrtovanjem nove stavbe, se zato vedno ukvarja tudi s širšim prostorom, v katerega je ta umeščena, je povedal Ravnikar.