Omar Sharif je libanonsko-sirskega rodu, a je vse življenje živel v Egiptu. V šestih desetletjih je posnel več deset filmov in prejel več nagrad. Foto: AP
Omar Sharif je libanonsko-sirskega rodu, a je vse življenje živel v Egiptu. V šestih desetletjih je posnel več deset filmov in prejel več nagrad. Foto: AP
Faten Hamama in Omar Sharif
Faten Hamama in Omar Sharif v filmu Sajidat Al Kasr (slov. Gospodarica palače) iz leta 1958. Foto: EPA
Omar Sharif
Sharifu je mednarodno slavo prinesla vloga v njegovem prvem angleško govorečem filmu, zgodovinski epopeji Lawrence Arabski iz leta 1962. Foto: Wikipedia
Omar Sharif
Omar Sharif v filmu Doktor Živago iz leta 1965. Foto: Wikipedia
Umrl je Omar Sharif

Igralec egiptovskega rodu se je 10. aprila 1932 v Aleksandriji rodil kot Michael Shalhoub. Njegov umetniški priimek Sharif pa v arabskem jeziku pomeni plemenit. Na univerzi v Kairu je diplomiral iz matematike in medicine, nato je pet let delal v očetovem podjetju, potem pa se je vpisal na študij igre na Kraljevi akademiji v Londonu.

Sharifu je mednarodno slavo prinesel že njegov prvi angleško govoreči film, zgodovinska epopeja Lawrence Arabski (1962), v kateri je nastopil ob Petru O'Toolu. Snemal pa je tudi v studiih jugoslovanskega Avala filma, kjer so postavili kraljestvo Džingiskana, ki ga je v istoimenskem filmu igral leta 1965.

Večni Doktor Živago
Za vlogo Šerifa Alija v kultnem filmu Davida Leana je dobil tudi nominacijo za oskarja. Svoj ugled je nato samo še utrdil z naslovno vlogo v Leanovem Doktorju Živagu, v katerem je nastopil ob Julie Christie. Film je dosegel izjemen uspeh in osvojil pet oskarjev, prvi kritiški odzivi pa so bili porazni.

Skozi čas si je pridobil legendarni status in množico privržencev po vsem svetu. K tej njegovi slavi je prispevala tudi legendarna in z oskarjem nagrajena glasba Mauricea Jarra. Najbolj znana melodija iz filma je Larina pesem, ki je po mnenju nekaterih še bolj znana kot film sam.

Kariera po prelomu tisočletja
Nato je med drugim igral še moža Fanny Brice v filmu Funny Girl (ob Barbri Streisand). Leta 2003 se je iz upokojitve vrnil z naslovno vlogo ostarelega lastnika trgovine v francoskem filmu Gospod Ibrahim in cvetovi iz Korana. Film mu je prinesel nagrado za najboljšo vlogo na beneškem filmskem festivalu in najvišje francosko filmsko priznanje, nagrado cezar. Nazadnje je leta 2013 nastopil v francoski komediji Rock the Casbah.

Nobene razen Faten
Leta 1955 se je zaljubil in se poročil z egiptovsko zvezdnico Faten Hamama - zaradi nje se je Sharif, rojen v krščanski družini, spreobrnil v islam; v njunem zakonu se je rodil tudi igralčev edini sin. Skupaj sta nastopila v celi vrsti uspešnih egiptovskih filmov, a Omarjev rastoči mednarodni uspeh je imel veliko vlogo pri njuni ločitvi leta 1974.

"Nikoli se nisva nehala ljubiti, a naju je ločilo življenje. Ko sem zaslovel na Zahodu, sem jo komaj še kaj videl. Ona je bila slavna v Egiptu, jaz pa sem čas preživljal po hotelih po vsem svetu. Bal sem se, da bi se zaljubil v kako plavolasko in zapustil svojo ljubljeno ženo," je povedal v nekem intervjuju.

A čeprav je nastopal z največjimi divami svojega časa, denimo z Avo Gardner, se ni nikoli več poročil, in kot je govoril, tudi zaljubil se ni v nobeno drugo žensko. Faten je na začetku letošnjega leta umrla.

Ljubezen do igre s kartami
Sharif je bil tudi eden najbolj znanih igralcev bridža na svetu. Ob neki priložnosti je dejal: "Sem zelo previden glede deljenja nasvetov. Menim, da je zelo nevarno deliti nasvete ljudem, razen če jih zelo dobro poznaš." Kljub temu je o tej igri s kartami napisal tudi več knjig.

Kot smo pisali pred časom, je igralec trpel za alzheimerjevo boleznijo. Po poročanju tujih medijev je umrl danes v Kairu v 84. letu starosti.

Umrl je Omar Sharif