Hrvaška pesnica, pisateljica in dramatičarka Sibila Petlevski je avtorica 23 knjig in dobitnica številnih literarnih nagrad. Na festivalu Vilenica sodeluje s pesmimi iz zbirke Umazani od prsti, pijani od zraka. Foto: www.sibilapetlevski.com/Boris Hnatjuk
Hrvaška pesnica, pisateljica in dramatičarka Sibila Petlevski je avtorica 23 knjig in dobitnica številnih literarnih nagrad. Na festivalu Vilenica sodeluje s pesmimi iz zbirke Umazani od prsti, pijani od zraka. Foto: www.sibilapetlevski.com/Boris Hnatjuk

Kot je zapisala žirija, Sibila Petlevski združuje bogato domišljijo, prepoznaven glas in zadržano, a radostno igrivost.

Sibila Petlevski je odlična pesnica z dolgo in zavidljivo kariero, lahko preberemo v utemeljitvi nagrade. In še: "Dobra književnost se ne sme zanašati samo na formo in tehniko, saj izhaja iz nečesa divjega, kar puhti od skrivnostnosti in življenja. Te značilnosti prežemajo vsako vrstico pesničine poezije in vdihujejo njenim besedam življenje. Ustvarja tuj, a domač svet, v katerem se svetloba nikoli popolnoma ne umakne temi, kjer ljubezen vedno vztraja, kljub mnogim grožnjam našim krhkim telesom, ter kjer je v kaosu in grozi vedno mogoče najti lepoto."

Žirijo za kristal Vilenice 2020 so sestavljali predsednik Sverrir Norland, Amalija Maček, Ragnar Helgi Olafsson, Tone Peršak in Jasen Vasilev.

Sibila Petlevski je pisateljica, pesnica, dramatičarka, teoretičarka, znanstvenica, urednica in prevajalka. Študirala je primerjalno književnost in angleščino, zdaj pa je redna profesorica na Akademiji dramskih umetnosti Univerze v Zagrebu. Objavila je pesniške zbirke Kristali, Skok z mesta in Babilon ter romane Francoska suita, Koreografija trpljenja in Čas laži.

Kot je povedala v videu, objavljenem na spletni strani festivala, nikoli ni nehala pisati poezije, vendar jo večinoma označujejo za romanopisko. Potem, ko je objavila več romanov in trilogijo Tabu, so jo začeli sprejemati skozi njeno metafikcijo, zgodovinsko fikcijo, in ne toliko skozi poezijo. "Kar je škoda, saj poezija vse v njenem življenju postavlja v red," je povedala. In dodala, da je razpeta med pisanjem poezije, ki bi jo definirala kot ekologijo duha, in aktivističnim delom, "ki ga ni mogoče utišati". Tako nadaljuje s pisanjem zgodovinske metafikcije.

Nagrada kot balzam za "hudo eksistencialno krizo"
Kot je še povedala, je novica, da je dobitnica kristala, ne bi mogla doseči v zanjo boljšem trenutku, saj je, kot še toliko drugih umetnikov, trenutno v duhovni in čustveni pa tudi eksistencialni krizi. Prepoznanje poezije v času medijskega hrupa je po njenem prepričanju čudež sam po sebi. V svoji zadnji pesniški zbirki Umazani od zemlje, pijani od zraka se večinoma ukvarja z idejo neizrekljivega, neizrekljivo lepega in neizrekljivo groznega. "Moja poezija je libreto za šepetanje čarobnim rastlinam in poslušanje glasov tišine," je povedala.

Letošnji, 35. mednarodni literarni festival Vilenica je zaradi pandemije novega koronavirusa preplet živega in virtualnega stika. Večina programa potekala virtualno, let pet dogodkov v živo. Letošnja velika nagrajenka je slovaška pesnica Mila Haugova, slovenski avtor v središču je Vinko Möderndorfer.