Sliko, ki upodablja žensko z dolgimi črnimi lasmi, so odkrili na Korziki. Foto: EPA
Sliko, ki upodablja žensko z dolgimi črnimi lasmi, so odkrili na Korziki. Foto: EPA

Milijarder Botin, nekdanji predsednik Bankinterja, je bil v četrtek hkrati obsojen na 18-mesečno zaporno kazen, vendar je verjetno ne bo odslužil – zaradi svoje starosti in ker je to njegovo prvo kaznivo dejanje. Po razsodbi, na katero se lahko Botin sicer še pritoži, se bo lastništvo slike preneslo tudi na špansko državo.

Španski milijarder Jaime Botín. Foto: EPA
Španski milijarder Jaime Botín. Foto: EPA

Slika z naslovom Glava mlade ženske iz leta 1906, je vredna 26 milijonov evrov, odkrili pa so jo cariniki, in sicer na Botinovi jahti na francoskem otoku Korzika leta 2015, poroča Reuters.

Španski tožilci so Botina obtožili, da je poskušal umetnino prodati, čeprav je izvoz umetniškega dela s kulturnim pomenom za Španijo prepovedan.

Botin, ki je sicer stric Ane Botin, predsednice banke Santander, je vse obtožbe zanikal. Priznal je, da je slika zapustila špansko ozemlje, a dejal, da ne zaradi prodaje, temveč zato, da bi bila na varnem.

Skrita pred oblastmi pri kapitanu
Na madridskem vrhovnem sodišču so povedali, da je leta 2012 dražbena hiša Christie's Botina obvestila, da bo za prodajo sto let stare slike na dražbi v Londonu potreboval uradno dovoljenje Španije. Kljub temu je Botin sliko odnesel v sredozemsko pristaniško mesto Valencia in kapitanu jahte naročil, naj jo "skrije pred oblastmi".

Sliko so nato našli leta 2015, ko so jo v kabini kapitana jahte med postankom na Korziki odkrili francoski cariniki v sodelovanju s španskimi oblastmi, še poroča Reuters.