Marie-Therese Walter leta 1974. Foto: AP
Marie-Therese Walter leta 1974. Foto: AP

Pod kladivo dražbene hiše Christie's v Parizu je šla namreč risba Pabla Picassa z naslovom Flavtistka in sloneči akt, na kateri je umetnik upodobil svojo muzo in ljubico Marie-Therese Walter.

Po novem v lasti evropskega zbiratelja
Delo naj bi na četrtkovi dražbi kupil evropski zbiratelj, ki pa ni bil Francoz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Upodobitev s tušem je nastala oktobra leta 1932, ki je bilo za umetnika zelo plodovito leto. Picasso je Marie-Therese Walter narisal, kako leži gola na zofi, ob njej je prikazen, ki igra na flavto. Gre za motiv, ki se v umetnikovem opusu pojavi večkrat.

Sorodna novica "Indiana Jones sveta umetnosti" se je dokopal do pred 20 leti ukradene Picassove slike

Pablo Picasso (18811973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil dve do tri razstave.

Marie-Therese Walter je spoznal, ko je bil še poročen z Olgo Koklovo, tako da sta razmerje skrivala do leta 1932. Dotično delo je iz serije risb, v katerih je razkril svojo strast do tega francoskega dekleta, ki ga je srečal na ulici leta 1927, ko jih je ona štela 17, sam pa je imel 46 let.

Leta 1935 sta dobila hčerko Mayo, Picasso pa je tedaj že imel drugo ljubico, Doro Maar. Leta 1977 je Marie-Therese Walter storila samomor.