Ena od grafik dela Game Changer. Foto: EPA
Ena od grafik dela Game Changer. Foto: EPA

Delo Game Changer večno izmuzljivega Banksyja se je pojavilo maja lani v splošni bolnišnici v Southamptonu v Veliki Britaniji, že tedaj pa je bilo napovedano, da bo umetniško delo na voljo na dražbi. Od danes do 15. marca je na ogled v prostorih londonske avkcijske hiše, piše BBC.

Pretežno monokromna slika velikosti kvadratnega metra se je v bolnišnici znašla med prvim valom epidemije novega koronavirusa, je pisal britanski BBC. Na sliki je upodobljen deček, ki je v koš odvrgel igrači Spidermana in Batmana v zameno za akcijsko junakinjo – medicinsko sestro. Ta nosi masko in haljo s simbolom Rdečega križa, ki je tudi edini barvni element na sliki.

Univerzalni poklon zdravstvenemu osebju
S prodajo slike in donacijo zaslužka NHS-ju želi Banksy izvesti univerzalni poklon zdravstvenemu osebju. Na dražbi avkcijske hiše Christie's konec marca bo ponujeno originalno delo, na steni bolnišnice ga bo nadomestila reprodukcija, navaja BBC.

Za sliko si obetajo iztržek od 2,5 do tri milijone britanskih funtov. Pri Christie'su so zapisali, da je na sliki videti "podobo upanja", hkrati predstavlja poklon vsem ljudem, ki se po svetu borijo z epidemijo. Umetnik je ob sliki lani pustil tudi sporočilo: "Hvala za vse, kar počnete. Upam, da bo to nekoliko posvetlilo prostor, čeprav je le črno-belo."

Uspelo mu je ohraniti svojo anonimnost
Pot britanskega pouličnega umetnika Banksyja se je začela v Bristolu, kjer naj bi se rodil. Sebe opiše kot "kakovostnega vandala". Kljub številnim poskusom razkrinkanja mu je uspelo ohraniti svojo anonimnost.

S svojim uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno všečen način, je hitro zaslovel na medmrežju, postal pa je izjemno zanimiv tudi za umetniški trg. Njegov celovečerni prvenec Izhod skozi trgovino s spominki velja za prvi film katastrofe o ulični umetnosti, leta 2011 je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarni film.