Na prvi pogled se zdi, da se zapornik po zidu spušča po rjuhi, a natančnejši ogled razkrije, da gre za papir iz pisalnega stroja. Prav ta pisateljski atribut nakazuje, da bi upodobljeni ubežnik res lahko bil Oscar Wilde.

Vse značilnosti Banksyjevega dela
Po besedah poznavalca Banksyjevih del Paula Gougha, profesorja na umetniški univerzi v Bournemouthu, je upodobitev izjemno prepričljiva. Kaže pa tudi na to, da jo je ustvaril nekdo, ki je vešč risanja na gradbenem odru sredi noči. Trenutno bi bilo težko najti posnemovalca, ki bi delo opravil tako dobro kot Banksy, je dodal.

Banksy avtorstvo svojih del po navadi "potrdi" z objavo fotografije na svoji spletni strani in profilu na Instagramu. Najnovejše umetnine še ni overil na ta način.

Spomenik arhitekturne dediščine s temno preteklostjo
Delovni zapor v Readingu, ki je vpisan na seznam arhitekturne dediščine, so zgradili leta 1844. Leta 2013 ga je ministrstvo za pravosodje zaprlo, od leta 2019 pa ga vlada prodaja. Konec preteklega leta je stekla pobuda za gradnjo umetniškega kompleksa na tem območju, ki jo je podprlo tudi več slavnih britanskih igralcev, poroča BBC, med drugim Kenneth Brannagh, Judi Dench in Natalie Dormer.

V samici readinškega zapora je bil med letoma 1895 in 1897 zaradi obtožb o homoseksualnih nagnjenjih zaprt Wilde. V tem obdobju je med drugim napisal Jetniško balado iz Readinga, ki je odražala vso brutalnost viktorijanskega zaporniškega sistema, ter De Profundis (Iz globočin), 100 strani dolgo pismo, naslovljeno na ljubimca lorda Alfreda Duglasa. Pismo je bilo sicer prvič objavljeno pet let po Wildovi smrti.

Zakaj si je izbral Reading?
Različni izvedenci za Banksyjevo delo so tudi že začeli komentirati, kaj je ulični umetnik s svojo najnovejšo intervencijo hotel sporočiti. Kustos Vince John, ki se ukvarja z urbano umetnostjo, denimo, verjame, da gre za "podporo uporabi poslopja za kulturni in umetniški center ... Zdaj, ko so dobili pozornost medijev in zvezdniški eksponat, se stvari lahko začnejo premikati v pravo smer."