Stvaritev prikazuje telovadko, ki dela stojo med ruševinami po bombnem napadu v mestu Borodjanka v okolici Kijeva. Banksy je trojico objavljenih fotografij telovadke pospremil zgolj z zapisom Borodjanka, Ukrajina.

Mali judoist, gimnastičarka z vratno opornico in gugajoča se otroka
V prestolnici in njeni okolici se je pojavilo še nekaj stenskih poslikav v njegovem slogu, a umetnik vsaj za zdaj še ni potrdil avtorstva. Na eni od njih, ki se je prav tako pojavila v Borodjanki, je upodobljen otrok, ki v judoističnem dvoboju zavihti odraslega moškega, ki spominja na Vladimirja Putina, za katerega je znano, da ima črni pas v judu.

Na poslikavi, ki so jo opazili v mestu Irpinj, pa je upodobljena ritmična telovadka z vratno opornico, ki nastopa s trakom in navidezno lebdi tik nad luknjo na pročelju stavbe. V Kijevu pa je vzniknila poslikava na betonski obrambni strukturi, ki prikazuje otroka, sedeča na protitankovski oviri, ki jo uporabljata kot gugalnico, piše BBC.

Borodjanka je bila med najbolj bombardiranimi ukrajinskimi mesti takoj po ruski invaziji februarja letos. Ruski vojaki so v mestu, ki leži 54 kilometrov severozahodno od Kijeva, vztrajali več tednov po začetku vojne. Ukrajinske sile so ga nato osvobodile aprila. Irpinj je prav tako zaznamovan z vojno, saj je bilo mesto prizorišče pokola več sto civilistov, ki so ga izvedli ruski okupatorji.

Kakovostni vandal iz Bristola
Bristolski ulični umetnik in aktivist Banksy je začel ustvarjati v svojem rodnem mestu v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja. Kljub številnim poskusom razkrinkanja mu je uspelo ohraniti anonimnost. S svojim uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentarja, narejenega na vizualno všečen način, je hitro zaslovel na medmrežju, zanimiv pa je tudi za umetniški trg. Sam sebe rad opiše kot "kakovostnega vandala".

Banksyjeva dela med ruševinami v Ukrajini