"Če vsi, ki NISO Banksy, nosijo priponko 'NISEM Banksy' in je Banksy tako edina oseba, ki NE nosi priponke 'NISEM Banksy' (ker JE Banksy), potem bodo vsi vedeli, da je Banksy Banksy (ker NE bo nosil/a priponke 'NISEM Banksy'), in kar je še pomembneje, Banksy bo sam/a zase ugotovil/a, kdo je." Foto: williamgannonart.com
"Sumljiva" arhivska fotografija, ki jo je William Gannon objavil na svoji spletni strani. Foto: williamgannonart.com

William Gannon, 58-letni mestni svetnik v valižanskem mestu Pembroke Dock, je bil izvoljen šele pred kratkim, na začetku tega meseca. Sam je sicer prepričan, da so govorice o njegovem domnevnem nezakonitem početju v januarju zanetili njegovi politični nasprotniki. "Če sem jaz Banksy, potem je čisto vsakdo Banksy," je komentiral za časopis The Telegraph. "To je tako bizarno, da se človek lahko samo smeji na glas – ampak pri vsem skupaj je tudi zlovešč element. Sam sem žrtev te šale."

Treba je povedati, da Gannon sicer je umetnik – še več, pogosto ustvarja murale v javnih prostorih, kot so otroška igrišča in bolnišnice. Na svoji spletni strani lastno delo opisuje kot "nenamerno banksyjevsko", objavljena pa je tudi Gannonova fotografija iz osemdesetih, na kateri z razpršilom barva rampo za rolkanje.

Zakaj ni že prej kdo pomislil na kaj takega?
Da bi na ugibanja čim jasneje odgovoril, je Gannon na svoji spletni strani odprl zavihek "Nisem Banksy"; v okviru svoje kampanje ozaveščanja lokalnim prebivalcem deli priponke s točno to izjavo. (V šali?) pravi, da bi s tem projektom lahko enkrat za vselej rešili uganko Banksyjeve identitete.

Na spletni strani je načrt pojasnjen takole: "Če vsi, ki NISO Banksy, nosijo priponko 'NISEM Banksy' in je Banksy tako edina oseba, ki NE nosi priponke 'NISEM Banksy' (ker JE Banksy), potem bodo vsi vedeli, da je Banksy Banksy (ker NE bo nosil/a priponke 'NISEM Banksy'), in kar je še pomembneje, Banksy bo sam/a zase ugotovil/a, kdo je." Gannon je doslej razdelil 300 podpisanih in oštevilčenih priponk, namerava pa jih razdeliti 999.

"Priponke preizprašujejo tudi samo naravo in vrednost "avtorstva" v umetnosti, kar so pomembna vprašanja," je v malo resnejšem tonu povedal za Artnet News. "Priponke so individualna umetniška dela."

Sorodna novica Spor med lastnikom in valižansko oblastjo zaradi odhoda Banksyjevega dečka v Anglijo

Ljudje se ne naveličajo ugibanja
V preteklosti so bili tega, da so Banksy, "obtoženi" že različni ljudje, od ustanovitelja skupine Gorillaz Jamieja Hewletta do Roberta Del Naje iz skupine Massive Attack.

Gannon je svoj odstop napovedal prek Facebooka. Policija menda preiskuje, kateri profili na družbenih omrežjih so govorice začeli. "Govorice so spodkopavale moje delo," je Gannon zapisal v odstopnem pismu. "Ljudje od mene zahtevajo, naj dokažem, kdo nisem, kar je skoraj nemogoče."

Njegov odstop pomeni tudi konec načrtov za postavitev nove skulpture v javnem prostoru – obstajala je skrb, da bi jo ljudje prav zaradi trača o Banksyju vandalizirali. Gannona je skrbelo tudi, da bi "afera" načela verodostojnost desetčlanskega mestnega sveta, še posebej po tem, ko je bil obtožen grafitiranja po mestu.

Ideja, da je lokalni politik v mestu z devet tisoč prebivalci eden najslavnejših umetnikov na svetu, je še posebej bizarna zato, ker Banksy ni nikoli "udaril" v Pembroke Docku. Najbližje se je ustavil 100 kilometrov stran, v Port Talbotu, kjer je pustil mural Season's Greetings. (Januarja letos so ga preselili v Anglijo).

Pembroke Dock ima devet tisoč prebivalcev, deset mestnih svetnikov in nobenega Banksyjevega dela. Foto: Tripadvisor
Pembroke Dock ima devet tisoč prebivalcev, deset mestnih svetnikov in nobenega Banksyjevega dela. Foto: Tripadvisor

Čeprav Banksyjeva identiteta uradno ostaja neznanka – najvztrajnejša domneva je, da je njegovo pravo ime Robin Gunningham – pa velja splošni konsenz, da je bil rojen v Bristolu, ne pa v jugozahodnem Walesu.

Govorica se je prijela
Morda se zdi neverjetno, a govorica o Gannonu je dejansko dobila precej privržencev. "Vsakič ko komu rečem, da nisem Banksy, mi odvrnejo, da bi Banksy rekel točno to," je Gannon komentiral za ITV. "Bolj zanikam, manj ljudi mi verjame." Politikov odstop je samo še prilil olja na pregovorni ogenj in sprožil poplavo sporočil na Facebooku, v katerih ljudje zahtevajo, naj se končno "razkrije".

"Ne vem, ali sem v neki nori, fantazijski zablodi ali pa v grozljivi nočni mori," je Gannon komentiral za Insider. V svojih časih udejstvovanja na področju ulične umetnosti "je bil dejaven v podobnem času kot Banksy in počel podobne stvari na istih lokacijah", priznava.

Če Banksy kdaj obišče Pembroke Dock, bi bil Gannon osebno vesel kakega njegovega murala v mestu. "Banksy je zelo odgovoren umetnik in naredi veliko dobrega. Pa predstavljajte si, kaj bi to naredilo za naš turizem."