Vsak kupec bo lahko kupil samo en primerek iz serije. Vsako delo je unikatno, oštevilčeno in uokvirjeno v lesen okvir, stane pa pet tisoč funtov. Foto: Instagram / Banksy
Vsak kupec bo lahko kupil samo en primerek iz serije. Vsako delo je unikatno, oštevilčeno in uokvirjeno v lesen okvir, stane pa pet tisoč funtov. Foto: Instagram / Banksy

Ob fotografiji enega od del je Banksy na Instagramu zapisal: "Izdelal sem 50 teh sitotiskov, ves izkupiček pa bo namenjen našim prijateljem v Ukrajini."

Sorodna novica Konec ugibanj: Banksy je avtor sedmerice stvaritev med ruševinami v Ukrajini

Denar za evakuacijo in ogrevanje
Banksy je z novembrsko objavo murala telovadke, ki se je pojavil na ostankih pročelja ukrajinske stavbe, uničene v ruskem bombardiranju, potrdil ugibanja, da ustvarja v Ukrajini. Zdaj je na Instagramu napovedal še projekt, ki ga pripravlja s fundacijo Legacy of War. Ta bo od vsakega prodanega sitotiska 5000 funtov – toliko bo tudi stal – namenila za nakup vozil za evakuacijo Ukrajincev iz države in za ogrevanje tistih, ki v vojni ostajajo v domovini in se spopadajo s težko zimo.

Sitotiski so podpisani in oštevilčeni, na njih pa je upodobljena bela miška, ki je zdrsnila po napisu na kartonasti škatli Fragile (Lomljivo).

V fundaciji so pojasnili, da je vsako delo edinstveno, saj je Banksy med postopkom izdelave vsak sitotisk obdelal z rezalnikom za pico, s čimer je ustvaril učinek praskanja.

Banksy je v izjavi na spletni strani fundacije Legacy of War zapisal, da je v Ukrajini spoznal ekipo Legacy of War, "ki je v bombardirani stavbi nudila zdravniško pomoč, grelnike, vodo in prijazen pogled zelo obupanim ljudem".

Sorodna novica Neuspešen poskus kraje Banksyjeve ženske s plinsko masko s pročelja v Kijevu

Za pobeg pred "jezno babuško"
"Posodili so mi tudi eno od svojih reševalnih vozil, ki se je izkazalo za zelo koristno, ko je ena izmed jeznih babušk ugotovila, da slikam na njeno stavbo, in poklicala policijo,"
je pojasnil. "Mislim, da bi moral zbrati dovolj denarja vsaj za zamenjavo registrske tablice tega reševalnega vozila," se je pošalil.

Banksy je vse do danes kljub svetovni slavi ohranil anonimnost, njegova dela pa odlikuje kritičen komentar sodobnega časa. Umetnik je zaslovel z grafiti po ulicah angleškega mesta Bristol v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih desetletjih pa se njegove umetnine pojavljajo po različnih delih sveta, v zadnjih mesecih zlasti v Ukrajini.

Banksy s serijo grafik za Ukrajino