V ukrajini poskus kraje Banksyjevega dela

Britanski anonimni ulični umetnik Banksy je na ukrajinskih tleh pred kratkim ustvaril več stenskih poslikav, avtorstvo pa je kmalu tudi sam potrdil. Svoje stvaritve je med drugim umestil okoli močno poškodovanih območij v ukrajinski prestolnici.

Simbol boja proti sovražniku
Policija je v petek aretirala osem ljudi, ki so se lotili izrezovanja stenske poslikave, ustvarjene na rumeni in od bojev razbrazdani steni stavbe v Gostomelu, ki leži na severozahodnem obrobju ukrajinske prestolnice, piše Deutsche Welle. Policisti so jim stvaritev zasegli na kraju dogodka in jo odnesli s sabo. "Te podobe so navsezadnje simboli našega boja proti sovražniku ... Naredili bomo vse, da ta dela ulične umetnosti ohranimo kot simbol naše zmage," je na spletni platformi Telegram zapisal kijevski guverner Oleksij Kuleba.

Aretirani so stari od 27 do 60 let, organizator odstranitve pa naj bi bil leta 1990 rojeni Kijevčan, je po pisanju nemške tiskovne agencije DPA v petek sporočil vodja policije v kijevski regiji Andrij Njebitov.

Novembra vzniknilo več stvaritev
Banksy je glede svojih ukrajinskih stvaritev najprej na Instagramu potrdil avtorstvo upodobitve telovadke, ki dela stojo med ruševinami po bombnem napadu v mestu Borodjanka v okolici Kijeva. Prav tako je v Borodjanki upodobil otroka, ki v judoističnem dvoboju zavihti odraslega moškega, ki spominja na Vladimirja Putina, za katerega je znano, da ima črni pas v judu.

V mestu Irpinj je ustvaril podobo ritmične telovadke z vratno opornico, ki nastopa s trakom in navidezno lebdi tik nad luknjo na pročelju stavbe. V prestolnici pa je ustvaril še poslikavo na betonski obrambni strukturi, ki prikazuje otroka, sedeča na protitankovski oviri, ki jo uporabljata kot gugalnico. Ustvaril je še poslikavo starejšega bradatega moškega v kopalni kadi s krtačo za hrbet v roki. Za še eno delo pa je Banksy uporabil že obstoječi grafit penisa, ki ga je tako rekoč preobrazil v jedrsko bojno konico, naloženo na oklepni tovornjak.