Delo je Banksy naredil z razpršilom. Foto: EPA
Delo je Banksy naredil z razpršilom. Foto: EPA

Obzidje nekdanjega britanskega zapora v Readingu, v katerem je nekdaj kazen prestajal irski pisatelj, pesnik in dramatik Oscar Wilde, od prvega marca krasi podoba zapornika na begu.

Kot je poročal BBC, bi lahko zapornik, ki se spušča z zidu po rjuhah, pri čemer k sebi stiska pisalni stroj, predstavljal prav tega književnika. Avtorstvo dela so pripisali Banksyju, kar je umetnik nekaj dni pozneje potrdil.

Napis je neznanec napravil na spodnjem delu Banksyjeve poslikave. Na ministrstvu za pravosodje, ki je lastnik zapora, so z incidentom seznanjeni, a so za BBC zapisali, da dogajanja ne želijo komentirati.

Sorodna novica Banksy daje svoje delo na dražbo, da bi pomagal zdravstvenemu osebju

Krajevni policisti incident, ki ga je prijavil eden od tamkajšnjih prebivalcev, preiskujejo.

Nekdanji zapor, kjer bi ustvarjali umetniki
Banksy je sicer z videoposnetkom, ki ga je objavil na svoji spletni strani, potrdil, da je avtor poslikave na obzidju zapora v Readingu.

Delovni zapor, ki je vpisan na seznam arhitekturne dediščine, so zgradili leta 1844. Leta 2013 ga je ministrstvo za pravosodje zaprlo, od leta 2019 pa ga vlada prodaja.

Konec preteklega leta je stekla pobuda za izgradnjo umetniškega kompleksa na tem območju. Zamisel je podprlo tudi več hollywoodskih ustvarjalcev, s poslikavo na obzidju stavbe pa je Banksy vzbudil zanimanje javnosti, ki od pristojnih vse glasneje zahteva, naj zgradbo namenijo umetnikom.

Kot poroča BBC, je občina, kjer stoji nekdanji zapor, pred kratkim vložila ponudbo za nakup stavbe.

Banksy je potrdil, da je avtor poslikave, z objavo videoposnetka, na katerem v temi ustvarja sliko zapornika med begom. Foto: EPA
Banksy je potrdil, da je avtor poslikave, z objavo videoposnetka, na katerem v temi ustvarja sliko zapornika med begom. Foto: EPA

Tekma z razpršili
Rivalstvo med Banksyjem in Robbom se je po poročanju BBC-ja začelo leta 2009, ko je Banksy v Bristolu naslikal eno od Robbovih podob, ki jo je ta ustvaril ob Regentovem kanalu leta 1985. Od tedaj je zaslediti več poslikav, s katerimi sta se umetnika medsebojno žalila ali izzivala.

Robbo je umrl leta 2014 star 45 let, leta 2011 pa se je ob padcu po stopnicah hudo poškodoval. Spor med Robbom in Banksyjem se je začel leta 2009, ko je Banksy popisal enega od Robbovih redkih starejših grafitov, ki je bil še v celoti ohranjen. A prav ti spopadi z njegovim slavnejšim tekmecem so tudi Robbu pomagali, da je postal znan tudi v svetu umetnosti in je pripravil razstavo slik za eno od londonskih galerij.