Razstava, ki je na ogled od danes v Atriju ZRC-ja, je sestavni del projekta Svoboda metropole – Freedom of Metropolis, Trans Making.

 Fotografija z razstave Istanbul, Obrazi svobode. Foto: Manca Juvan
Fotografija z razstave Istanbul, Obrazi svobode. Foto: Manca Juvan

Evropska mesta, ki so od visokega srednjega veka dalje veljala za prostore svobode, za pojem svobode, doživljajo v novem tisočletju nove prelomne spremembe, so pri ZRC-ju SAZU-ju zapisali ob razstavi.

"Če so metropole, med njimi tudi Istanbul, do nedavnega veljale za varni pristan vseh, ki so se želeli izviti iz spon rigidnega tradicionalnega načina življenja, ali bežali pred političnim preganjanjem, današnja percepcija svobode urbanega priča o tem, da je mogoče svobodo omejiti tudi tam, kjer se je rodila. Enkrat je za to kriva avtoritarna politika države, ki želi kapitalsko in politično obvladovati tudi urbane prostore, drugič pa je za to pristojen neoliberalni kapital, ki se najhitreje plemeniti prav v urbanem prostoru," še pišejo.

Opozoriti na spremembe urbanih prostorov
Kot sestavni del projekta Svoboda metropole – Freedom of Metropolis, Trans Making (European Union's Horizon 2020 Research and Innovation programme under the Marie Sklodowska-Curie grant agreement), ki se sprašuje po svobodi urbanega, metropolitanskega življenja, želi tudi razstava opozoriti na spremembe urbanih prostorov.

Fotografije so nastale v sklopu projekta Svoboda metropole – Freedom of Metropolis, Trans Making. Foto: Manca Juvan
Fotografije so nastale v sklopu projekta Svoboda metropole – Freedom of Metropolis, Trans Making. Foto: Manca Juvan

Večkrat nagrajena Manca Juvan (1981) je diplomirana fotografinja. Pripravila je več samostojnih razstav in sodelovala na več skupinskih razstavah doma in v tujini. Sodeluje z več slovenskimi mediji in objavlja v tujih revijah, kot so The Times, The Sunday Times, The Guardian.

Leta 2017 je z zadnjo fotografsko monografijo Guardians of the Spoon zmagala na International PhotoBook Awards v Los Angelesu. Knjiga je prejela nagrado tudi na 32. Slovenskem knjižnem sejmu, piše v njeni uradni biografiji.

Leta 2011 jo je prestižna fotografska agencija in fundacija Magnum izbrala kot eno izmed treh fotografov, ki se jim podeli štipendija za študij fotografije in človekovih pravic na Univerzi New York. Ista fundacija ji je štipendiji podelila tudi v letih 2012 in 2016.

Leta 2010 je pri založbi Sanje izdala svojo prvo fotomonografijo Afganistan: neobičajna življenja, rezultat njenega dela v Afganistanu med letoma 2003 in 2009. Leta 2012 je sledila še angleška izdaja knjige. Leta 2005 in leta 2006 je prejela tudi pohvale Društva novinarjev Slovenije za delo iz Afganistana.

Razstava v Atriju ZRC-ja bo na ogled do 16. maja.