V izhodišče zanimanja avtorica postavlja tako arhitekturna dela slovenskih velikanov na področju arhitekture, kot sta Jože Plečnik in Edvard Ravnikar, kot projekte sodobnih arhitekturnih birojev, je ob razstavi zapisala kustosinja Kristina T. Simončič.

Izbranim arhitekturam je avtorico tako ali drugače uspelo nagovoriti, da je v njih odkrila potencial za ponovni premislek skozi medij fotografije. Izbrani objekt je sicer večkrat obiskala, ga raziskala in izluščila eno ali več lastnosti, ki se ji zdijo najbolj povedne in značilne za posamično stavbo.

"V delih Ane Skobe ni govora o digitalni manipulaciji, saj gre pri njej za dejansko fotografiranje detajlov arhitektur iz nenavadnih zornih kotov. Vsak posamični izsek, ki gradi končno delo, je torej realen. Do manipulacije oziroma bolje rečeno modifikacije arhitektur tako pride šele post festum, ko so fotografije že razvite," je dodala kustosinja.

Foto: Galerija Božidar Jakac
Foto: Galerija Božidar Jakac

Končno podobo poliptihov avtorica gradi skozi logiko, ki jo narekuje arhitekturno mišljenje. Poliptihe gradi v obliki pravilne arhitekturne mreže, sestavljene iz majhnih kvadratnih ali pravokotnih polj, ki spominjajo na gradnike arhitekture. Te avtorica razporedi in združi v sliko, skoraj kot bi sestavljala sestavljanko, pri čemer skuša v arhitekturni fotografiji obdržati prostorskost.

Podobe Ane Skobe so podobe arhitektur v kipečem, dinamičnem gibanju. V gledalcu povzročijo razblinjanje ustaljene podobe znanih objektov in hkrati spodbudijo razmišljanje o arhitekturi in umetnih strukturah, so še sporočili iz kostanjeviške galerije. Razstava je nastala v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani.

Ana Skobe se je leta 1994 rodila v Novem mestu. Leta 2019 je magistrirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani z magistrskim delom na temo arhitekturne fotografije. Na tem področju je prejela več nagrad. Letos je kot asistentka umetnice in arhitektke Tanje Prušnik sodelovala pri organizaciji umetniških razstav na Dunaju in drugje v Avstriji. Živi in dela v Ljubljani.

Zaradi slabe epidemiološke slike je današnjo otvoritveni dogodek odpovedan, v galeriji vabijo k individualnemu ogledu razstave, ki bo na ogled do 10. januarja 2021, so še sporočili iz kostanjeviške galerije.