Foto: Matjaž Rušt
Foto: Matjaž Rušt

Projekt producira Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost pod okriljem platforme konS, kuratorka pa je Maja Burja. Na ogled je od danes v galeriji Osmo/za v Ljubljani.

Razstavljeni modeli niso v popolnoma arbitrarnem razmerju do digitalnih podatkov
",ločene vrednosti pojave v obliki digitalnih podatkovnih nizov s serijo prenosov med analognim in digitalnim ter signalnim in podatkovnim uporabijo za materializacijo podatkovnih modelov,"
so zapisali ob odprtju. Razstavljeni modeli niso v povsem arbitrarnem razmerju do digitalnih podatkov, na katerih temeljijo, "a vez med njimi ne pretendira na enosmernost, neposrednost ali reprezentativnost".

Tudi digitalni podatki so zaradi – na primer fizičnih lastnosti analogno-digitalnih senzorjev, ranljivosti podatkovnih serverjev, časovnih oken in spreminjanja medijskih formatov – namreč vse prej kot celoviti ali objektivni. "Zato lahko na digitalne podatke mislimo ne zgolj kot diskretna dejstva, ampak kot odprte dinamične materialne oblike. Namesto semantične ali funkcionalne vrednosti podatkovnih modelov ,ločene vrednosti v ospredje postavljajo njihovo plastičnost in formativno moč, obenem pa modelirajo tudi potencialnosti analogno-digitalnih prepletov, ki jih podatki in impulzi prečijo v procesu," še opisujejo.

Foto: Matjaž Rušt
Foto: Matjaž Rušt

Orodje za procesiranje signalov
Staš Vrenko je v okviru projekta razvil specializirano samostojno orodje, ki omogoča vzpostavljanje različnih analognih in digitalnih vmesniških strategij za procesiranje prosto dostopnih podatkov iz internetnih podatkovnih baz, namenjeno predvsem obravnavi časovnih pojavov. Orodje bo na voljo tudi drugim umetnicam in umetnikom za uporabo podatkov.

Staš Vrenko je umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na Oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani in za magistrsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma, naprednih izdelovalnih tehnologij ter performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti.

Razstava bo odprta do 1. junija.