Nana Wolke, Pred poplavo (Girls Next Door), 2020, grafični list in olje na platnu. Foto: UGM
Nana Wolke, Pred poplavo (Girls Next Door), 2020, grafični list in olje na platnu. Foto: UGM

Skupinska prodajna razstava 31 slovenskih umetnic in umetnikov vseh generacij bi morala letos gostovati v prostorih UGM Studia, a so jo zaradi epidemioloških razmer preselili na splet v drug, bolj komunikativen format. Ogledati si jo je mogoče na spletni strani. Kuratorja in organizatorja razstave sta Hana Ostan Ožbolt in Roman Uranjek v sodelovanju s Carniola Antiquo, galerijo Anonimus in UGM-jem Maribor, ki razstavo gosti na spletu.

Dom in svet še nikoli nista bila hkrati tako blizu in tako daleč
V času, ko se je zgodilo nezamisljivo in se je kolesje sveta nenadoma zaustavilo, si dom in svet ter svet in dom še nikoli nista bila hkrati tako blizu in tako daleč.

Brad Downey, Brain Gate 2020, 2020, mešana tehnika. Foto: UGM
Brad Downey, Brain Gate 2020, 2020, mešana tehnika. Foto: UGM

Razstava je bila od septembra do decembra lani že na ogled v podhodu ljubljanskega Nebotičnika, z njo pa so počastilii 25. obletnico zasebne Galerije Anonimus, ki je v prestolnici delovala med letoma 1995 in 1998.

Njeno izhodišče je serija grafik
"Na njej svoja dela predstavlja 31 vodilnih umetnic in umetnikov vseh generacij, ki delujejo v domačem prostoru in iz njega izhajajo ali uhajajo v svet,"
še pišejo ob razstavi. Njeno izhodišče je serija grafik oziroma grafičnih listov s konca 19. stoletja, ki prikazuje reprodukcije znanih in manj znanih svetovnih umetniških del.

V času nastanka je grafična mapa služila kot prenosnik znanja, kot vmesnik med domom in svetom. Zdaj, v tej apokaliptični sezoni 2020/2021, so v vsako posamezno grafiko poljubno posegli izbrani umetniki, sta povedala organizatorja. "Nastala so čudovita, edinstvena dela, edicija 1/1 prav za to priložnost," pa dodaja Hana Ostan Ožbolt.

Nika Autor, Dom in svet (4), 2020, mešana tehnika. Foto: UGM
Nika Autor, Dom in svet (4), 2020, mešana tehnika. Foto: UGM

Svoja dela razstavljajo Nika Autor, Boris Beja, Nataša Berk, Viktor Bernik, Jasmina Cibic, Brad Downey, Vadim Fiškin, Meta Grgurevič, Ištvan Išt Huzjan, Duša Jesih, Stane Jagodič, Žiga Kariž, Tina Konec, Danilo Milovanović, Alen Ožbolt, Iza Pavlina, Mark Požlep, Marko Pogačnik, Romeo in Julija, Ron Preinfalk, Luka Savić, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, Andrej Škufca, Nika Špan, Helena Tahir, Roman Uranjek, Aleksandra Vajd, Tadej Vaukman, Borut Vogelnik in Nana Wolke.

Razstava je prodajna, pri čemer organizatorji poudarjajo, da ne gre le za odziv na koronsko krizo, v kateri so nekatera področja življenja bolj prizadeta kot druga, ampak v veliki meri za spodbujanje zavesti, da bi se tudi pri nas doma začelo vlagati v sodobno, sočasno umetnost. Vsa razstavljena dela so namreč na prodaj, cene pa so določili umetniki sami.

Odprta je do 2. julija.