Na festivalu, ki se začenja danes, s svojimi deli sodeluje več kot 30 fotografov iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Letošnje dogajanje je posvečeno analogni fotografiji v vseh mogočih oblikah.

Fotografija Miroslava Arbutine (1959), ki uporablja tehniko gumijevega tiska. Foto: Festival fotografije Maribor
Fotografija Miroslava Arbutine (1959), ki uporablja tehniko gumijevega tiska. Foto: Festival fotografije Maribor

Ustvarjanje v klasičnih fotografskih tehnikah
Razstavljenih je sicer tudi nekaj digitalnih fotografij, a po besedah festivalskega direktorja Branimirja Ritonje iz Fotokluba Maribor je poudarek na analognih tehnikah. Festival je namreč "podaljšek" lanske uspešne razstave Alkimisti v mariborski Fotogaleriji Stolp, na kateri so prvič obsežneje predstavili fotografe, ki ustvarjajo v klasičnih tehnikah.

Letošnji festival so naslovili Avantura s svetlobo, saj "analogna fotografija v večini in digitalna fotografija kot dodatek prikazujeta naraven razvoj umetnosti in prosto poseganje po elementih, ki rezultirajo v izpovednih končnih delih", je dejala umetniška vodja festivala Sara Nuša Golob Grabner. "V festivalu sem videla priložnost, da se pokaže, kako se klasična tehnika spaja z novimi tehnikami. V zgodovini so nastale številne alternativne tehnike, zdaj se kombinira že z digitalno obdelavo," je še dodala.

Množica razstav po mestu
Fotografije so razstavljene med drugim v vseh galerijah v pred kratkim ustanovljeni Kulturni četrti Židovska. V Fotogaleriji Stolp se predstavlja Miroslav Arbutina z gumijevim tiskom, v galeriji DLUM Tihomir Pinter z analogno fotografijo, v galeriji Media Nox Klavdija Žitnik z eksperimentalno analogno fotografijo in v Sinagogi Maribor Andrej Furlan s fotografijami na ročno oblikovanih ometanih ploščah.

Fotografski muzej Maribor gosti razstavo del Janeza Korošina, Vodni stolp dela Slavice Isovske, v razstaviščih Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM) pa razstavljata Cveto Zlate in Anja Papuga.

Foto: Festival fotografije Maribor
Foto: Festival fotografije Maribor

V bastiji Pokrajinskega muzeja Maribor so dela Mihaela Kacafure, Knjižnica Nova vas ponuja fotografije Gera Angleitnerja, razstavišče Izuma Rudija Urana, trafika pri Mestnem parku Mihaela Brunčka. Festival med drugim sega tudi v GT 22, ED2RD in Galerijo RRRudolf, kjer je skupinska razstava mlade slovenske analogne fotografije.

Mlajši fotografi in stari postopek
Na natečaj, ki so ga objavili organizatorji festivala, se je javilo veliko mlajših fotografov. "Dejansko mlade zelo zanima igranje s starim postopkom, ki pa ga potem implementirajo na čisto nov način, na čisto nove kreativne možnosti," je povedala umetniška vodja festivala.

Festival fotografije Maribor se bo sklenil 1. oktobra, večina razstav pa bo na ogled tudi po koncu festivala.