Foto: Branimir Karanović
Foto: Branimir Karanović

Kustosinja Rebeka Tašič je v razstavnem besedilu zapisala, da dela Branimirja Karanovića "niso zgolj dokumentarne fotografije, kar lahko zagotovo vidimo že na prvi pogled, gre za fotografov subjektiven odziv na čas, ljudi in življenje v mestu, v katerem živi". Fotograf opozarja na to, da je k vizualnemu onesnaženju okolice prispevala tudi tehnologija digitalnega tiska.

Ustvariti nekaj oprijemljivega in trajnega
Njegove fotografije postajajo likovno pristnejše in "prehajajo v domeno grafike, ki se hitro infiltrira v aktualne novofiguralne in fotorealistične težnje. V tej seriji slik ni namen ustvariti nekaj kratkoročnega, kar hitro vznemiri in pozneje potihne. Namen je ustvariti nekaj oprijemljivega, trajnega in pozornosti vzbujajočega."

Postavljanje sveta in družbe pod drobnogled je postalo skoraj nujen del sodobnega časa zaradi neprestanega razvoja družbe. Tudi umetniki na tak ali drugačen način prispevajo in ponujajo vizualno refleksijo trenutnega stanja. Fotografija ima že od nekdaj pri tem pomembno vlogo dokumentiranja dejanskega stanja.

Preobilje informacij, ki zaslepi ljudi
Karanović te zanose s svojimi deli popelje v nove razsežnosti. Pri tem opominja, da smo v današnjem svetu na vsakem koraku obdani s preveč informacijami, ki nas po eni strani zaslepijo in distancirajo od dejanskega stanja, po drugi pa manipulirajo z našim pogledom na to stanje.

Leta 1950 v Beogradu rojeni Branimir Karanović je leta 1974 diplomiral na tamkajšnji fakulteti za uporabne umetnosti, dve leti pozneje je magistriral iz grafike na beograjski fakulteti za likovno umetnost. Med letoma 1978 in 1997 je bil profesor fotografije na novosadski akademiji umetnosti, od leta 1997 pa je zaposlen kot profesor fotografije na grafičnem oddelku beograjske fakultete uporabnih umetnosti.

Karanović se umetniško ukvarja z grafiko in fotografijo ter se od leta 1974 aktivno predstavlja na skupinskih razstavah doma in v tujini. Karanović je prejemnik več državnih nagrad in priznanj za fotografijo in grafiko.

Razstava Too Much Photography/Preveč fotografije, ki jo v Fotogaleriji Stolp odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 9. septembra.