Foto: Žarko Vrezec
Foto: Žarko Vrezec

Likovna stroka uvršča Žarka Vrezca med vidne umetnike sodobnega slovenskega slikarstva zadnjih štirih desetletij. Gre za slikarja, ki od samih začetkov v svojem likovnem izrazu goji modernizem, pri čemer se je predpisanim kanonom uprl na samem začetku ustvarjalne poti. Skozi leta je prejel več kot 30 nagrad, s katerimi so ga ovenčali tako doma kot v tujini.

Slikarjev samosvoj likovni jezik
Vrezec vse od akademskih časov svoje zanimanje usmerja na slikovno polje "kot zaključen, poseben prostor slikarjeve imaginacije, skozi katerega ustvari samosvoj likovni jezik z notranjo logiko", je v napovedi razstave v Galeriji DLUL zapisala kustosinja Elizabeta Rogović.

Umetnik se ni nikoli prilagajal trendom, svoji likovni govorici in umetniškemu kredu ostaja zvest od zaključka študija. Kot je še dodala Rogovićeva, so format, barva in svetloba nekakšna Sveta trojica njegovega slikarstva.

140 samostojnih in več kot 500 skupinskih razstav
Leta 1950 v Ljubljani rojeni Žarko Vrezec je obiskoval Šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1974. Do danes je razstavljal na 140 samostojnih in na več kot 500 skupinskih razstavah.

Sodeloval je na razstavah slovenske umetnosti in na mednarodnih razstavah doma ter na tujem, med drugim v vseh sosednjih državah in državah nekdanje Jugoslavije, poleg teh pa še v Romuniji, Bolgariji, Grčiji, Španiji, Franciji, Veliki Britaniji, Belgiji, Liechtensteinu, Švici, Nemčiji, Poljski, Češki, Danski, Litvi, Švedski, Turčiji, Izraelu, Združenih arabskih emiratih, Egiptu, Kanadi, ZDA, Panami in na Kubi.

Razstava slik Žarka Vrezca je v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljane na ogled do 29. marca.