Umetnik je ustvaril serijo nenavadnih in osupljivih poprsij, od katerih jih danes šestnajst hranijo v zbirki muzeja Belvedere. Foto: EPA
Umetnik je ustvaril serijo nenavadnih in osupljivih poprsij, od katerih jih danes šestnajst hranijo v zbirki muzeja Belvedere. Foto: EPA

Izrazi psiholoških ekstremov, kot so bes, strah in sla, še danes pritegujejo umetnike, so zapisali na spletni strani galerije Spodnji Belvedere na Dunaju, kjer je v razstavišču Oranžerija na ogled razstava Govoreče glave – sodobni pogovori s F. X. Messerschmidtom.

Obrazni izrazi v delih Messerschmidta in sodobnih umetnikov
Postavitev združuje nekaj t. i. karakternih glav nemško-avstrijskega kiparja Franza Xaverja Messerschmidta, ki je ustvarjal v 18. stoletju, in dela sodobnih umetnikov, ki prav tako tematizirajo obrazne izraze.

Messerschmidtove karakterne glave nosijo naslove, kot je denimo Žalosten in nesrečen človek. Umetnik je ustvaril serijo nenavadnih in osupljivih poprsij, od katerih jih danes šestnajst hranijo v zbirki muzeja Belvedere. Na razstavi so Messerschmidtovim glavam nasproti postavljena sodobna dela, ki prav tako odražajo ekstremna čustvena stanja.

Ujeti v joku, kriku in zehanju
Kipar Franz Xaver Messerschmidt, ki je živel med letoma 1736 in 1783, je ekspresivne, skrajno realistično upodobljene grimase upodobil v kovini ali alabastru. Dejaven je bil predvsem na Dunaju in Pressburgu (današnja Bratislava), kjer je ustvarjal kot dvorni kipar habsburškega dvora. Nato si je s predstavitvijo svojih psiholoških študij zaprl možnosti napredovanja in se še bolj posvetil "lastnemu izumu", upodobitvam obrazov z do zadnje potankosti ekspresivnimi obrazi, ujetimi v joku, kriku in zehanju.

Med drugim je na razstavi mogoče videti filmske portrete umetnika Josepha Beuysa, ki jih je ustvaril Lutz Mommartza, in avtoportrete Marie Lassnig. Z deli so na razstavi zastopani še umetniki Anna Artaker, Miriam Cahn, Douglas Gordon, Mara Mattuschka, Bruce Nauman, Tony Oursler in Arnulf Rainer.

Razstava bo na ogled do 18. avgusta.