Ivan Grohar, Pred poroko, olje, platno, 81 x 41 cm, 1897. Foto: Galerija Antikvitete Novak
Ivan Grohar, Pred poroko, olje, platno, 81 x 41 cm, 1897. Foto: Galerija Antikvitete Novak

V ljubljanski Galeriji Antikvitete Novak je na ogled razstava novih pridobitev slovenskih umetnin iz tujine ter drugih novih pridobitev velikanov slovenskega slikarstva.

Groharjeva slika je poleg Brne na kmečki svatbi edina celostna upodobitev folklornega žanra. Grohar se je motiva načrtno lotil s študijami posameznih detajlov, ki sta tudi na ogled, in jih je zatem vključil v sliko. Slika je razstavljena tudi kot poklon 155. obletnici rojstva Ivana Groharja, enega izmed četverice ključnih slovenskih impresionistov, so sporočili iz galerije.

"Umetniška dediščina je narodno bogastvo, ki krepi in bogati narodno zavest ter spominja, ohranja ter plemeniti kolektivno zavest naroda in pomembno vliva tudi na prihodnje generacije," je o razstavi povedal umetniški vodja Galerije Antikvitete Novak Franci Novak.

Nove pridobitve, ki so na ogled na razstavi, prihajajo iz Avstrije, Nemčije, Francije, Italije, Hrvaške, Češke in ZDA. Razstavljena so dela Riharda Jakopiča, Matije Jame, Ivana Groharja, Mateja Sternena, Janeza Bernika, Maksima Gasparija, Irwinov, Antona Karingerja, Ivane Kobilce, Toneta Kralja, Franca Mesariča, Vladimirja Makuca, Zorana Mušiča, Štefana Planinca in Gabrijela Stupice.

Med deli, pridobljenimi iz tujine, poleg Groharjeve slike Pred poroko so v galeriji opozorili še na sliko Dekle pri branju Mateja Sternena, ki so jo tako kot Groharjevo Pred poroko prav tako pripeljali iz Avstrije.

Od tam so pripeljali tudi Življenje pod goro Ortler Antona Karingerja. Slika je vrh Karingerjevega ustvarjanja, v katerem je do potankosti uskladil fizični svet s pretanjeno barvno paleto in preudarjeno izraženimi svetlobnimi odtenki. Umetnik je v avdienci pri cesarju Francu Jožefu prejel zlato medaljo za umetnost.

Foto: Galerija Antikvitete Novak
Foto: Galerija Antikvitete Novak

Iz Češke so pripeljali Bele vrtnice Ivane Kobilca. Slika je edinstvena v čutno prelivajočem modrem koloritu in skrivnostni belini sklonjenih cvetov vrtnic.

Na lovu za slovenskimi velikani v tujini
V Galeriji Antikvitete Novak vodijo poseben program iskanja izgubljenih slovenskih umetnin na tujem. Načrtno spremljajo velike in manjše dražbene hiše, galerije in zasebne zbiralce tako v osrednjem evropskem prostoru kot tudi v Veliki Britaniji in ZDA. Galerija želi z intenzivnim programom pridobivanja umetnin iz tujine dati pravo vrednost pomembnim slovenskim ustvarjalcem in njihovim umetninam.