Umetnina Maurizia Cattelana je bila na ogled leta 2019 na sejmu Art Basel Miami Beach. Foto: EPA
Umetnina Maurizia Cattelana je bila na ogled leta 2019 na sejmu Art Basel Miami Beach. Foto: EPA

Pravni boj glede izvirnosti stvaritve, ki jo je Maurizio Cattelan naslovil Comedian, se je začel, ko je umetnik Joe Morford iz Miamija obtožil, da je kršil avtorske pravice, vezane na njegovo lastno delo z naslovom Banana & Orange.

Registracija pri uradu za avtorske pravice
Morfordova stvaritev sestoji iz pomaranče in banane, ki sta prav tako vsaka na svoj zid pritrjeni z lepilnim trakom. Ameriški umetnik pravi, da je svoje delo leta 2020 registriral pri uradu za avtorske pravice v ZDA in objavil posnetke umetnine tako na svojem spletnem mestu kot tudi na družbenih medijih, piše Art News.

Zvezni sodnik na ameriškem okrožnem sodišču za južno okrožje Floride v Miamiju je julija letos razsodil, da lahko Morford sproži tožbo proti Cattelanu glede dela Comedian, ki je bilo leta 2019 deležno ogromne pozornosti na sejmu Art Basel Miami Beach. Delo "ponuja vpogled v to, kako pripisujemo vrednost in kakšne predmete cenimo", so sporočili iz galerije Perrotin, ki je delo italijanskega umetnika predstavila na miamijskem sejmu.

Zavrnitev predloga za zavrnitev tožbe
Cattelanov predlog za zavrnitev tožbe, ki jo je vložil Morford, je bil zavrnjen. Predsedujoči sodnik Robert N. Scola ml. je v svoji odločitvi zapisal, da je Morford "ustrezno zatrdil, da je Catalanov Comedian precej podoben (…) elementom Banana & Orange".

Kot odgovor na Morfordovo oporekanje so Cattelanovi odvetniki v svoji vlogi navedli 19 argumentov "pritrdilne obrambe". Sodni dokumenti navajajo, da je Cattelan "neodvisno ustvaril svoje delo Comedian brez poznavanja ali sklicevanja na delo tožnika, naslovljeno Banana & Orange." Glede na dokumente je Cattelan svoje delo prodal v več izvodih, s čimer je zaslužil več kot 390.000 dolarjev.

Sorodna novica Drago prodana sadna instalacija bo postala del muzejske zbirke

Cattelan je dejal, da Morfordova tožba o kršitvi avtorskih pravic ne pije vode, ker "ne more dokazati, da je toženec imel potreben dostop do tožnikovega dela Banana & Orange, preden je toženec ustvaril svoje delo Comedian". Cattelan tudi izpodbija Morfordovo registracijo avtorskih pravic, češ da ta "ni registriral avtorskih pravic za svoje delo Banana & Orange pred ustvarjanjem in/ali razstavo obtoženčevega dela Comedian".

Cattelanova vloga dodaja, da Morfordova vključitev "uporabnega izdelka, namreč lepilnega traku, in predmetov, ki se pojavljajo v naravi, torej pomaranč in banan", ne izpolnjuje "stopnje izvirnosti", ki jo zahteva ameriški zakon o avtorskih pravicah. Izpodbija tudi Morfordovo "stopnjo izvirnosti" za zavrnitev tožbe. Italijanski umetnik je trdil, da prisotnost "dodatnih elementov v banani in pomaranči – namreč pomaranče, zelenega ozadja in uporabe robov lepilnega traku – odtehta ugotovitev o bistveni podobnosti."

Minimalna stopnja ustvarjalnosti
A se po pisanju Art Newsa sodnik ni strinjal z argumenti Cattelanovih odvetnikov: "Čeprav uporaba lepilnega traku srebrne barve za pritrditev banane na steno morda ne izraža najvišje stopnje ustvarjalnosti, njegova absurdna in farsična narava ustreza 'minimalni stopnji ustvarjalnosti', ki je potrebna za uvrstitev v kategorijo kot izvirnik."