Mads Nissen je zmagovalno fotografijo natečaja posnel v domu starostnikov v Sao Paulu v Braziliji, ko je medicinska sestra Adriana Silva da Costa Souza objela Roso Luzio Lunardi. To je bil prvi objem, ki ga je bila po več mesecih deležna 85-letna stanovalka doma. Foto: EPA
Mads Nissen je zmagovalno fotografijo natečaja posnel v domu starostnikov v Sao Paulu v Braziliji, ko je medicinska sestra Adriana Silva da Costa Souza objela Roso Luzio Lunardi. To je bil prvi objem, ki ga je bila po več mesecih deležna 85-letna stanovalka doma. Foto: EPA

Na razstavi bodo na ogled najboljše stvaritve fotoreporterstva, izbrane na mednarodnem natečaju World Press Photo. Žirija je letos za fotografijo leta nagradila Prvi objem danskega fotografa Madsa Nissena. Fotografija predstavlja upanje v času pandemije, avtor pa je v njej ujel čustva in odrekanje preteklih mesecev. Za Nissena je to že druga nagrada World Press Photo, po tem ko je leta 2015 zmagal z delom, ki prikazuje situacijo skupnosti LGBTQ v Rusiji.

Zaznamovanost s pandemijo je mogoče zaslediti tudi v drugih nagrajenih kategorijah, med drugim v kategorijah Šport in Okolje. Nagrajeni so bili tudi fotografinje in fotografi, ki so ujeli presunljive trenutke protestov gibanja Življenja temnopoltih štejejo, katastrofalne eksplozije v bejrutskem pristanišču, palestinskega konflikta ali spopadov med Armenijo in Azerbajdžanom.

Celotno serijo fotografij
Cirila Jazbeca
si lahko ogledate tukaj.

Naredite si svoje ledenike
Slovenski fotograf Ciril Jazbec (1987) je v kategoriji Okolje osvojil drugo nagrado za svojo serijo fotografij regije Ladakh na severu Indije. Serija je bila objavljena junija lani v reviji National Geographic Magazine, s katero sodeluje od leta 2014. Fotografije so spremljale članek avtorice Arati Kumar-Rao One way to fight climate change: Make your own glaciers (Eden izmed načinov boja proti podnebnim spremembam: Naredite si svoje ledenike).

74.470 fotografij 4315 fotografov iz 130 držav
Natečaj World Press Photo organizira fundacija World Press Photo, neodvisna platforma za novinarsko fotografijo s sedežem v Amsterdamu. Mednarodna žirija je letos pregledala 74.470 fotografij 4315 fotografov iz 130 držav. Žirija, ki se vsako leto oblikuje na novo, je v osmih kategorijah podelila nagrade 45 fotografinjam in fotografom iz 28 držav, piše na spletni strani natečaja.

Zorman in Krivic med nagrajenci največjega mednarodnega fotografskega natečaja

Le trije slovenski fotografi so doslej prejeli nagrado na tem natečaju, nagrado za serijo fotografij pa je na tem natečaju doslej prejel le Joco Žnidaršič. Mednarodno žirijo je prepričal leta 1977 s fotografsko pripovedjo izpod Triglava, ki mu je v kategoriji Narava prinesla tretje mesto. Leta 2016 pa sta v kategoriji Ljudje prvo in drugo nagrado za posamično fotografijo osvojila slovenska fotografa Matic Zorman in Matjaž Krivic.

Razstava na Dunaju bo na ogled med 10. septembrom in 7. novembrom.