Foto: Projekt Atol
Foto: Projekt Atol

Projekt Katera je tvoja resnica (What is Your TruthWYT) se spogleduje s posledicami drobljenja družbenega konsenza in množenja "resnic", ki zaznamujeta družbo in politiko v času spleta, algoritemskega profiliranja in družbenih medijev. Ob tem pa prevprašuje tudi praktične učinke postmodernega relativizma, so zapisali ob razstavi, ki jo kurira Tjaša Pogačar.

"V novem poglavju z naslovom Točka preloma je igralna izkušnja WYT posodobljena z elementi, ki se odzivajo na aktualne družbenopolitične situacije, prostor videoigre pa se prelije v prostor razstave," še piše o nastajanju projekta, ki ga je produciral Zavod Projekt Atol.

Foto: Projekt Atol
Foto: Projekt Atol

Galerija in pripadajoča ji "resničnost" sta le še en košček ledene gore, del sveta "številnih resnic", v katerem vsakdo izbere oziroma odkrije svojo. Informacijsko-ideološka pot te misije in hkrati osebnostnega testa po besedah ustvarjalcev vodi do več mogočih sklepov – različnih med seboj izključujočih se resnic – ki pa jih igralec ali igralka s svojimi odločitvami ne le določa in izbira, ampak tudi sooblikuje, utrjuje in širi.

Sorodna novica Avtoportret: 57 sekund z Dorijanom Šiškom
Sorodna novica "Vulkanski izbruh digitalnih podob": glavna nagrada 7. festivala FeKK v roke Sare Bezovšek

Sara Bezovšek je vizualna umetnica, ki deluje na področjih novih medijev, eksperimentalnega filma in grafičnega oblikovanja. Imela je več skupinskih in samostojnih razstav, med drugim v projektnem prostoru Aksioma, galeriji Kamera v Kinu Šiška, v GT22, Osmo/zi, galeriji sloART, DobriVagi in SCCA-Ljubljana. Prejela je študentsko Prešernovo nagrado in glavno nagrado na festivalu FeKK za svoj kratki film www.s-n-d.si. Letos je bila nominirana za nagrado skupine OHO, s skupino Garnitura pa je sodelovala na BIO27.

Dorijan Šiško je grafični oblikovalec in multimedijski umetnik, čigar praksa sega tudi na področja videoiger, animacije, instalacij, gledališča ter VJ-anja. V svoji praksi se zanima za spekulativne, kritične, eksperimentalne in transmedijske vidike oblikovanja in umetnosti. Prejel je dve Brumnovi nagradi in nagrado TRESK ter je član kolektivov Freštreš in Nimaš izbire. S svojim delom se je predstavil tudi na 34. Grafičnem Bienalu Ljubljana – Iskra Delta.

Postavitev je na ogled do 17. oktobra.