V hišo v zahodnem londonskem predelu Bloomsbury, ki je danes muzej, se je Dickens s svojo mlado družino preselil leta 1837. Foto: EPA

Njihov cilj je zbrati dovolj denarja, da bi ga lahko odkupili. Za dlan velik portret je leta 1843, v tednih, ko je Dickens pisal Božično zgodbo, naslikala Margaret Gillies.

Hiša, v kateri je napisal tudi Oliverja Twista
V hišo v zahodnem londonskem predelu Bloomsbury se je Dickens s svojo mlado družino preselil leta 1837. Na mestu, kjer je napisal romane Oliver Twist, Nicholas Nickleby in The Pickwick Papers ter začel pisati roman Barnaby Rudge, je danes muzej z največjo zbirko njegovega življenja in dela.

Muzej si prizadeva, da bi zbirko obogatil tudi miniaturni portret. V kampanji so že zbrali 65.000 funtov, potrebujejo pa še 180.000 funtov. V muzeju bo portret na ogled med 2. in 7. aprilom.

Našli so ga v škatli za nakit
Portret so pred dvema letoma našli v škatli za nakit, kupljen za okoli 30 dolarjev na neki dražbi v južnoafriškem mestu Pietermaritzburg. Kupec ga je poslal v London, kjer je nato podjetje trgovca z umetninami Philipa Moulda potrdilo njegovo avtentičnost.