Fotografija je nastala 17. oktobra lani, ko so družine v omenjeni bolnišnici iskale sorodnike, ki so bili ubiti med izraelskim bombardiranjem palestinske enklave. Na zmagovalni fotografiji je 36-letna Inas Abu Mamar, ki joče, medtem ko objema v rjuho ovito truplo nečakinje Saly v bolnišnični mrtvašnici.

Mohamed Salem je zmagovalno fotografijo posnel novembra lani v mrtvašnici bolnišnice na jugu Gaze. Foto: Reuters
Mohamed Salem je zmagovalno fotografijo posnel novembra lani v mrtvašnici bolnišnice na jugu Gaze. Foto: Reuters

"To ni fotografija, ki bi jo slavili"
"Mohamed je sprejel novico o svoji nagradi WPP-ja s ponižnostjo in dejal, da to ni fotografija, ki bi jo slavili, a da ceni njeno priznanje in priložnost, da je objavljena za širše občinstvo," je na slovesnosti v Amsterdamu dejal Reutersov svetovni urednik za fotografije in videoposnetke Rickey Rogers. Fotograf "upa, da se bo s to nagrado svet še bolj zavedal vpliva vojne na ljudi, še posebej na otroke," je še dodal Rogers.

Fundacija World Press Photo s sedežem v Amsterdamu je ob razglasitvi svojih letnih nagrad sporočila, da je pomembno prepoznati nevarnosti, s katerimi se spopadajo novinarji, ki poročajo o spopadih. Po poročilu je bilo ubitih 99 novinarjev in medijskih delavcev, ki so poročali o vojni med Izraelom in Hamasom, odkar je ta 7. oktobra napadel južni Izrael, ki se je odzval z vojaško ofenzivo v Gazi, ki še zmeraj traja.

"Delo novinarskih in dokumentarnih fotografov po vsem svetu je pogosto opravljeno z velikim tveganjem. V preteklem letu je število smrtnih žrtev v Gazi dvignilo število ubitih novinarjev na skoraj rekordno raven. Pomembno je priznati travmo, ki so jo doživeli, da svetu pokažemo humanitarni vpliv vojne," je poudarila izvršna direktorica fundacije Joumana El Zein Khoury.

Metaforičen in dobeseden vpogled v nepredstavljivo izgubo
39-letni Palestinec Mohamed Salem dela za Reuters od leta 2003 in je že leta 2010 prejel nagrado na natečaju World Press Photo. Letošnja žirija je zapisala, da je njegov zmagovalni posnetek "komponiran s skrbnostjo in spoštovanjem ter hkrati ponuja metaforičen in dobeseden vpogled v nepredstavljivo izgubo." Članica žirije Fiona Shields, sicer urednica fotografije pri Guardian News & Media, je dejala, da jo je posnetek "močno prizadel".

Fotografija je bila prvič objavljena novembra lani. Njen avtor je takrat dejal: "Čutil sem, da slika povzema širši pomen dogajanja na območju Gaze. Ljudje so bili zmedeni, bežali so od enega kraja do drugega, nestrpni, da bi izvedeli o usodi svojih ljubljenih, in ta ženska je pritegnila moj pogled, ko je držala truplo deklice in ga ni hotela izpustiti." Po pisanju Reutersa je Salemova žena rodila njunega otroka zgolj nekaj dni, preden je posnel to fotografijo.

Še trojica preostalih nagrad za leto 2024
V kategoriji zgodba leta je s slikami za revijo GEO, ki dokumentirajo demenco na Madagaskarju, zmagala Lee-Ann Olwage iz Južne Afrike. V kategoriji dolgoročnih projektov je zmagal Alejandro Cegarra iz Venezuele za serijo Dva zidova za The New York Times/Bloomberg. Ukrajinska fotografinja Julia Kočetova pa je prejela nagrado odprtega formata za projekt Vojna je osebna, v okviru katerega je dokumentirala vojno v svoji domovini s prepletanjem slik, poezije, zvoka in glasbe v dokumentarnem slogu. Žirija je sicer letos izbrala med 61.062 prijavami 3851 fotografov iz 130 držav, še piše Reuters.