Zmagovalna fotografija je del serije posnetkov internata oziroma rezidenčne šole Kamloops v kanadski zvezni državi Britanska Kolumbija, ki jo je za The New York Times posnela kanadska fotografinja Amber Bracken.

Fotografija, ki jo je Amber Bracken posnela v bližini kanadskega internata Kamloops. Foto: World Press Photo
Fotografija, ki jo je Amber Bracken posnela v bližini kanadskega internata Kamloops. Foto: World Press Photo

"Spokojen trenutek globalnega obračuna z zgodovino kolonizacije"
"To je tip podobe, ki se ti vžge v spomin. Spodbudi neke vrste senzorično reakcijo. Skoraj lahko slišim tišino na tej fotografiji, spokojen trenutek globalnega obračuna z zgodovino kolonizacije, ne samo v Kanadi, temveč po vsem svetu," je po poročanju Associated Pressa (AP) v izjavi zapisala predsednica globalne žirije Rena Effendi.

Letošnja nagrada pa ni prva za Amber Bracken v okviru natečaja World Press Photo, ki poteka v Amsterdamu. Leta 2017 je osvojila prvo nagrado v kategoriji Sodobna vprašanja za slike protestnikov na cevovodu v Severni Dakoti.

Sorodna novica Papež se je opravičil kanadskim staroselcem zaradi zlorab v cerkvenih šolah

Tokrat so jo za zmagovalko natečaja razglasili manj kot teden dni po tem, ko je papež Frančišek podal zgodovinsko pomembno opravičilo staroselskim ljudstvom in ob tem prosil za odpuščanje zaradi "obžalovanja vrednih" zlorab, ki so jih doživeli njihovi pripadniki v kanadskih internatih, ki jih vodijo katoličani.

Lanskega maja je staroselsko pleme Tk'emlups te Secwepemc javnost obvestilo o odkritju 215 grobišč v bližini internata Kamloops, ki je bil največji od 139 internatov, saj je bilo pod njegovo streho sočasno do 500 učencev. Upravljala ga je Katoliška cerkev v imenu kanadske vlade od leta 1890 do 1969. Odkritje tamkajšnjih grobov je bilo prvo od številnih podobnih mračnih krajev po vsej državi.

"Predvidevam, da smo tako prišli do poosebljenja nekaterih otrok, ki so hodili v te šole in se niso nikoli vrnili domov. Ob cesti so tudi ti majhni križi. In takoj sem vedela, da želim fotografirati niz teh križev s temi majhnimi otroškimi oblačili, ki visijo na njih, da bi se spomnili in se poklonili tem otrokom ter jih naredili vidne na način, kot že dolgo niso bili," je v svoji izjavi ob razglasitvi nagrad povedala kanadska fotografinja.

Fotografije pripotovale na natečaj iz 130 držav
Nagrajene fotografije letošnjega natečaja so izbrali izmed 64.823 fotografijami, ki jih je poslalo 4066 fotografov iz 130 držav. "Globalni zmagovalci se skupaj poklanjajo preteklosti ter hkrati naseljujejo sedanjost in gledajo v prihodnost," je še sporočila predsednica svetovne žirije Rena Effendi.

Ena izmed fotografij iz nagrajene fotozgodbe Matthewa Abbotta. Foto: World Press Photo
Ena izmed fotografij iz nagrajene fotozgodbe Matthewa Abbotta. Foto: World Press Photo

Najboljša fotografska zgodba
Avstralski fotograf Matthew Abbott je prejel nagrado za fotografsko zgodbo leta za serijo slik za National Geographic/Panos Pictures, ki dokumentirajo, kako se staroselci v deželi West Arnhem v severni Avstraliji borijo z ognjem z namernim sežiganjem podrastja, da bi odstranili rastje, ki bi lahko sprožilo veliko večje požare.

Najboljši dolgoročni projekt
Nagrado za dolgoročni projekt je prejel Lalo de Almeida iz Brazilije za serijo fotografij za Folha de São Paulo/Panos Pictures z naslovom Amazonska distopija. Serijo sestavljajo podobe učinkov izkoriščanja regije Amazonije, zlasti na avtohtone skupnosti, ki so se prisiljene spopadati z degradacijo okolja.

Ena od fotografij nagrajenega dolgoročnega projekta Lala de Almeide. Foto: World Press Photo
Ena od fotografij nagrajenega dolgoročnega projekta Lala de Almeide. Foto: World Press Photo

Na predhodno objavljenih regionalnih nagradah je Bram Janssen iz AP-ja zmagal v kategoriji Zgodbe v Aziji s serijo fotografij iz kinematografa v afganistanski prestolnici Kabul, fotograf AP-ja Dar Yasin pa je bil deležen častne omembe za fotografije iz Kašmirja, naslovljene Neskončna vojna.

Lani je glavna nagrada natečaja World Press Photo šla v roke danskega fotografa Madsa Nissena za posnetek, ki je nastal v domu starostnikov v Sao Paulu v Braziliji, ko je medicinska sestra objela stanovalka doma. To je bil prvi objem, ki ga je bila po več mesecih deležna ta 85-letnica.