Alme M. Karlin (12. 10. 1889–14. 1. 1950). Foto: Pokrajinski muzej Celje
Alme M. Karlin (12. 10. 1889–14. 1. 1950). Foto: Pokrajinski muzej Celje

Monografijo s podnaslovom Življenje, delo, zapuščina je želela raziskovalka, kustosinja in skrbnica zbirke Alme Karlin v Pokrajinskem muzeju Celje napisati na poljuden način, da bi nagovorila čim več bralcev. Na današnji predstavitvi je povedala, da upa, da jim bo knjiga omogočila "intelektualni, duhovni in estetski užitek".

Knjigo prežemajo poglobljena in dopolnjena starejša spoznanja iz monografije Barbare Trnovec Kolumbova hči: Življenje in delo Alme M. Karlin iz leta 2011, ob tem pa tudi vrsta novih spoznanj.

Verodostojno prikazovanje življenja in dela Alme Karlin je po avtoričinem mnenju v zadnjih letih poskrbelo za njeno rehabilitacijo in dramatično spremembo v percepciji njenega dela. O tem med drugim pričajo poštna znamka, uvrstitev v šolske učbenike in velika razstava v Cankarjevem domu, je poudarila avtorica monografije.

Sorodna novica Alma M. Karlin: "Nenavadna ženska" kot Kolumbova hči

"Da sama spregovori o sebi"
V dvodelno monografijo s skupno 19 poglavji je Barbara Trnovec vključila več avtorskih besedil Alme Karlin, saj je želela, "da sama spregovori o sebi", te zapise pa je dopolnila s pričevanji ljudi, ki so jo poznali, ter z dokumenti, ki jih je odkrila v Sloveniji in Nemčiji.

V prvem delu je predstavljeno izjemno potovanje Alme Karlin okoli sveta. Po besedah avtorice se Alma Karlin uvršča v sam vrh svetovnih popotnikov. Kot je povedala, ni odkrila nikogar, ki bi po svetu sam neprekinjeno potoval osem let in se pri tem preživljal z lastnim delom.

V delu je omenjeno tudi literarno ustvarjanje Alme Karlin. Kot je pojasnila Barbara Trnovec, že vrsto let spodbuja k literarnemu vrednotenju njenega dela. Poudarila je, da je prodala na deset tisoč izvodov svojih potopisov in bila v svojem času zlasti v Nemčiji zelo priljubljena.

Barbaro Trnovec je bolj kot potovanja in literatura nagovorila njena osebnostna drža.

Borka za resničnost in pravičnost
"Bila je nosilka vrednot, ki se je ves čas borila za resničnost in pravičnost,"
je pojasnila. Ker je javno nasprotovala nacizmu in komunizmu, je bila z obeh strani nadzorovana, predvidena za likvidacijo, vse to pa je botrovalo tudi njenemu zelo tragičnemu koncu, zaznamovanemu z boleznijo in hudo revščino ter poznejšim umikom v pozabo.

Monografija je izšla v sozaložništvu z znanstveno založbo Filozofske fakultete v Ljubljani, kmalu pa bo izšla še v nemškem in angleškem prevodu. Delo naj bi pospremila razstava, ki bo prihodnje leto postavljena v dunajskem muzeju Weltmuseum Wien.

Izid znanstvene monografije o Almi Karlin