Instalacija DC Semiramis, delo lanske zmagovalke Tai Shani. Foto: EPA
Instalacija DC Semiramis, delo lanske zmagovalke Tai Shani. Foto: EPA

Iz galerije Tate Britain, ki podeljuje nagrado, so sporočili, da priprava razstave v zdajšnjih razmerah ni izvedljiva. Dodali so, da želijo namesto tega "v obdobju velike prekinitve in negotovosti podpreti nekoliko širši nabor umetnikov".

"Turner bi to odločitev gotovo podprl"
Praktični vidik priprave razstave onemogoča podelitev letošnje nagrade, pravi direktor Tate Britaina Alex Farquharson. "Odločili smo se, da bomo v teh izjemno težkih časih podprli še več umetnikov," je pojasnil in dodal, da bi zagotovo tudi angleški slikar J. M. W. Turner, po katerem je nagrada poimenovana, njihovo odločitev podprl.

Skupni dobitniki lanske Turnerjeve nagrade Tai Shani, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock in Oscar Murillo. Foto: EPA
Skupni dobitniki lanske Turnerjeve nagrade Tai Shani, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock in Oscar Murillo. Foto: EPA

Letošnja žirija si je v pripravah na objavo nominirancev za nagrado v zadnjih 12 mesecih ogledala več sto razstav po vsem svetu. Zdaj bo naredila izbor desetih umetnikov, ki bodo prejeli enkratne štipendije. Merila, ki jim sledi žirija, so enaka kot vsako leto: štipendije bodo namenjene britanskim in v Veliki Britaniji delujočim umetnikom za njihov prispevek k razvoju sodobne umetnosti. Dobitnike štipendij bo žirija sporočila konec junija.

Lani razdeljena med vse štiri nominirance
Lani je šla nagrada vsem štirim nominirancem. Za razdelitev vsem umetnikom so se odločili, potem ko so jih nominiranci Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Tai Shani in Oscar Murillo pozvali, naj ne izberejo enega samega dobitnika. Četverica, ki se pred nominacijo ni nikoli srečala, je ustanovila kolektiv, da bi pokazali solidarnost v času svetovne politične krize.

Turnerjevo nagrado, najvišje britansko priznanje za sodobno vizualno umetnost, podeljujejo od leta 1984. Med dosedanjimi dobitniki so nekatera najbolj zveneča imena sodobnega britanskega vizualnega prizorišča, kot so Gilbert & George, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Antony Gormley, Damien Hirst, Steve McQueen, Grayson Perry in Jeremy Deller.

Postavitev gledalcev iz papirmašeja, delo Oscarja Murilla z naslovom Kolektivna zavest. Foto: EPA
Postavitev gledalcev iz papirmašeja, delo Oscarja Murilla z naslovom Kolektivna zavest. Foto: EPA

Enkrat v Londonu, naslednjič drugje
Zadnja leta nagrado izmenično podeljujejo v Londonu in zunaj britanske prestolnice – doslej je podelitev potekala že v Glasgowu, Derryju, Gatesheadu in Margateu. Letošnja podelitev bi morala biti znova v Londonu.

Zaradi pandemije novega koronavirusa so se številni umetniki znašli v težavnem položaju, saj je bilo veliko razstav preloženih, številna naročila so bila preklicana. Organizacija Artangel s sedežem v Londonu je zato v tem mesecu napovedala, da bo 20 obetavnim mladim umetnikom namenila podporo po 5000 funtov kot pomoč pri razvijanju novih idej.