Turnerjeva nagrada je poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju (na fotografiji je njegova slika Trafalgarske bitke). Nagrado podelujejo britanskim umetnikom za najboljšo predstavitev ali izstopajočo razstavo v zadnjem letu. Foto: EPA
Turnerjeva nagrada je poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju (na fotografiji je njegova slika Trafalgarske bitke). Nagrado podelujejo britanskim umetnikom za najboljšo predstavitev ali izstopajočo razstavo v zadnjem letu. Foto: EPA

Forensic Architecture je leta 2011 ustanovil izraelski aktivist in arhitekt Eyal Weizman. Organizacija je v 3D-tehniki poustvarila zloglasni vojaški zapor Sajdnaja, ki leži 25 kilometrov severno od Damaska, uporablja pa ga režim Bašarja Al Asada.

Na podlagi pričevanj nekdanjih zapornikov
Interdisciplinarni laboratorij je zapor poustvaril na podlagi pričevanj nekdanjih zapornikov, ki so jih zbrali aktivisti Amnesty International, pomagali so si tudi s satelitskimi fotografijami na Googlu in drugim prosto dostopnim materialom.

Pred leti so rekonstruirali tudi bombni napad na Gazo, gvatemalski genocid nad skupnostjo Ixil iz obdobja 1978–1984 in iz leta 2011 utopitev čolna v Sredozemskem morju s 63 prebežniki na krovu.

Na seznamu letošnjih nominirancev za Turnerjevo nagrado so še Naeem Mohaiemen, Charlotte Prodger in Luke Willis Thompson.

Dva Londončana in ena Glasgowčanka
V Londonu rojeni Mohaiemen je odraščal v Bangladešu. Ustvarja filme, ki prek turbulentnih obdobij zgodovine raziskujejo zapuščino kolonializma, narodno identiteto, levo usmerjene politike in migracije.

Charlotte Prodger, ki živi in dela v Glasgowu, je nominirana za videa, v katerih po besedah žirije raziskuje "identitetno politiko, zlasti iz queer perspektive".

Londončan novozelandskih korenin Willis Thompson je žirijo prepričal z nemim črno-belim filmskim portretom Diamond Reynolds. To je zaročenka Philanda Castila, ki ga je julija 2016 med vožnjo ustavil policist in nanj začel streljati. Reynoldsova je takoj po streljanju, v katerem je Castile umrl, posnela dogajanje in ga v živo prenašala na Facebooku.

Nominirance razglasil direktor galerije Tate Britain
Ožji seznam nominirancev je v Londonu razglasil direktor galerije Tate Britain Alex Farquharson in pri tem poudaril, da je žirija, ki ji predseduje, izbrala "izjemno skupino umetnikov, ki se ukvarjajo z najbolj perečimi političnimi in humanitarnimi vprašanji današnjega časa". Dela nominirancev so predstavljena na spodnjih fotografijah.

Turnerjeva nagrada, poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjena britanskim umetnikom za najboljšo predstavitev ali izstopajočo razstavo v zadnjem letu. Zmagovalec prejme 25.000 funtov, preostali nominiranci pa vsak po 5.000 funtov. Nagrada je bila ustanovljena leta 1984.

Razstavo Turnerjevih nominirancev bodo v Tate Britain odprli 25. septembra, zmagovalca pa bodo razglasili decembra.