Še četrta od petih leta 2015 ukradenih slik. Foto: EPA
Še četrta od petih leta 2015 ukradenih slik. Foto: EPA

Policija je danes sporočila, da je vrednost slike moške glave iz leta 1989, naslovljene Študija za portret Joséja Capela, ocenjena na pet milijonov evrov. Do nje so prišli po februarski aretaciji dvojice, osumljene, da je prejela dve od petih ukradenih del tega irskega slikarja, piše Associated Press (AP).

Skupno 25 milijonov evrov vredna platna
Španski mediji so o ropu iz leta 2015 poročali šele leto dni od njegove izvedbe, dolgoprstneži pa naj ne bi za seboj pustili nobene sledi, je takrat poročal Reuters.

Skupna vrednost petih ukradenih slik je bila v letu kraje ocenjena na 25 milijonov evrov. Bile so del zbirke v lasti tesnega Baconovega prijatelja, ki jih je podedoval po slikarjevi smrti leta 1992 v Madridu.

Odmevna kraja se je zgodila junija 2015, ko je lastnik hiše v premožnem predelu Madrida za nekaj ur zapustil svoj dom. Tatovi so v njegovi odsotnosti izklopili alarm in iz hiše odnesli platna, ki po poročanju španskih medijev niso bila zavarovana. Poleg peterice Baconovih slik so tatovi odnesli še zbirko kovancev, nakit in nekaj drugih dragocenosti. Celotno vrednost odtujenega blaga so takrat ocenili na približno 60 milijonov evrov.

Foto: EPA
Foto: EPA

Leta 1909 v Dublinu rojeni Bacon je pogosto obiskoval Madrid, kjer je preživljal čas ob preučevanju slik starih mojstrov v muzeju Prado. Zadnja štiri leta življenja naj bi v španski prestolnici preživel prav z bankirjem Joséjem Capelom Blancom (1956), za katerega se predpostavlja, da je lastnik ukradenih slik.

Leta 2017 so odkrili tri od petih ukradenih slik. Policija je danes sporočila še, da je bilo od začetka preiskave aretiranih 16 ljudi, vključno s tatovi. Sporočili so še, da policija nadaljuje iskanje pete slike in se osredinja na preiskave Špancev, ki so povezani s kriminalnimi združbami iz Vzhodne Evrope.