Mirko Bratuša, Brez naslova, 2020. Foto: Galerija Prešernovih nagrajencev/Marko Tušek
Mirko Bratuša, Brez naslova, 2020. Foto: Galerija Prešernovih nagrajencev/Marko Tušek

Tršarjev del razstave nosi naslov Množice in figure, Bratušev pa Kipi za otroke. Kot je pred drevišnjim odprtjem pojasnil Bratuša, je bila razstava zasnovana za april, ko bi v Kranju potekal festival keramike.

Keramika v ospredju razstave
Zato je k sodelovanju povabil svojega prvega profesorja na ljubljanski akademiji za likovno umetnost Draga Tršarja, ki je veliko ustvarjal prav s keramiko. Na skupni postavitvi je zato velik poudarek prav na delih v keramiki. Glede na to, da gre za razstavo v Galeriji Prešernovih nagrajencev, pa so na ogled postavili tudi dela, za katera sta bila nagrajena.

Leta 1927 na Planini pri Rakeku rojeni Drago Tršar je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (ALUO) študiral kiparstvo in diplomiral leta 1951. Nagrado Prešernovega sklada je prejel leta 1968 za razstavljena kiparska dela v Mali galeriji v Ljubljani leta 1967, Prešernovo nagrado pa leta 1990 za življenjsko delo.

Rdeča nit razstave je v tem, kar me v zadnjem času najbolj zanima. Želim narediti dela za gledalca, ki je odprt, ki nima nekih vnaprejšnjih predstav, kako naj bi bili kipi danes videti.

Mirko Bratuša

Leta 1963 pri Negovi pri Gornji Radgoni rojeni Mirko Bratuša pa je na ALUO-ju diplomiral leta 1989, leta 1993 pa je zaključil še podiplomski študij. Leta 2005 je prejel nagrado zlata ptica za kiparstvo, leto pozneje še nagrado Prešernovega sklada za razstavo Anonimos v galeriji Circulo de Bellas Artes v Madridu. Na tokratni razstavi v Kranju so na ogled tudi njegovi bronasti kipi iz novejšega obdobja.

Razstava, ki kliče k uporabi domišljije
Kot je povedal Bratuša, razstava morda ni ravno konvencionalna ali po zadnji modi. Temveč se pri svojih kipih osredotoča na to, da lahko v njih vsakdo nekaj najde, čeprav ne morda ravno tistega, kar bi pričakoval. Zato tudi razstava nosi naslov Kipi za otroke. Otroci so namreč zelo odprti in nimajo vnaprej določenih predstav, kako naj bi bile stvari videti, ter znajo uporabljati domišljijo.

Razstavo ob 19. uri odpira kranjski podžupan Janez Černe, umetnika bosta predstavila akademika, slikar in likovni teoretik Jožef Muhovič ter umetnostni zgodovinar Milček Komelj, so še sporočili iz Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj, kjer bo razstava na ogled do 22. julija.