JonOne (z rojstnim imenom John Perello) med ustvarjanjem enega izmed svojih del. Foto: EPA
JonOne (z rojstnim imenom John Perello) med ustvarjanjem enega izmed svojih del. Foto: EPA

Umetnina brez naslova meri 240 cm x 700 cm, JonOne pa jo je ustvaril pred občinstvom v Seulu leta 2016. Vrednost dela je ocenjena na približno 430 tisoč evrov. Pločevinke in čopiči, ki jih je grafitar uporabljal med ustvarjanjem, so razprostrti na tleh pred umetnino in so pravzaprav del nje.

Ocena, da je bila to iskreno napaka
Po navedbah osebja galerije, ki deluje v seulskem nakupovalnem središču Lotte World Mall, so nadzorne kamere v petek ujele mladeniča in mladenko, ki sta nekaj barve poškropila in razmazala po umetnini.

Policija je pregledala posnetke kamer, nato pa par aretirala v nakupovalnem središču. Vendar so ju pozneje izpustili, je povedal kurator razstave Kang Wook in dodal, da se je galerija odločila, da ju ne bo tožila, saj so ocenili, da je šlo za iskreno napako.

Povečano zanimanje za razstavo
"Menila sta, da lahko to storita v smislu participatorne umetnosti in sta pač naredila napako. Z umetnikom se trenutno dogovarjamo o tem, ali naj delo obnovimo," je še dejal kurator. Po tem incidentu so se v galeriji odločili umetnino obdati z žično ograjo in jo opremiti z dodatnimi napisi Ne dotikaj se. Kurator je povedal še, da so po tem incidentu zaznali povečano zanimanje za dotično razstavo.