Leta 2017 so Britanci Deklico z balonom izglasovali za svoje najljubše umetniško delo. Foto: EPA

Umetniško delo, ki so ga v dražbeni hiši Sotheby's opisali kot "prvo umetniško delo v zgodovini, ki je bilo v živo ustvarjeno na dražbi", bodo 5. februarja na ogled postavili v Muzeju Frieder Burda v nemškem mestu Baden Baden. Ogledati si ga bo mogoče do 3. marca, postavitev pa bodo pospremili s simpozijem, na katerem bodo odprli vprašanje o vrednosti umetnosti.

V muzeju pričakujejo, da bo dogodek pritegnil veliko zanimanja, zlasti mladih in občudovalcev Banksyja. "Trenutno se pogovarjamo o tem, kako narediti delo dostopno čim več ljudem," pravi direktor muzeja Henning Schaper. Kot so še sporočili iz muzeja, želijo z razstavo zagotoviti, da bodo dosežena umetnikova prizadevanja po "demokratizaciji umetnosti".

Banksy naj bi se rodil leta 1974 v mestu Yate nedaleč od Bristola, umetniško pa se je začel udejstvovati že pri 14 letih, ko so ga izključili iz šole. Foto: EPA

Najslavnejši ulični umetnik na svetu, ki že leta skrbno skriva svojo identiteto, je seveda že samo po sebi dovolj mamljivo ime za zbiralce ‒ kar navsezadnje pove tudi 1,042 milijona britanskih funtov (1,59 milijona evrov), kolikor je za sliko Deklica z balonom odštela evropska zbirateljica, tik preden je slika spolzela skozi spodnji rob okvirja, v katerem je bil skrit rezalnik, ki je delo zastrigel na ozke trakove ‒ po samouničenju pa so se cene njegovih del še dvignile.

Čeprav je bila sprva presenečena, novi lastnici umetnine akcija ni odvzela volje do nakupa dela, ampak je po pogajanjih z dražbeno hišo razumela osrednji namen akcije, s katero Banksy, kot so dejali pri Sotheby's "ni uničil dela, pač pa ga preustvaril".

Delno uničenje umetnine je povzročilo dvig cen ostalim umetnikovim delom. Foto: EPA

V razrez najpriljubljenejša britanska umetnina
Banksy skozi rezalnik ni spusti katerega koli svojega dela, ampak so Britanci leta 2017 Deklico z balonom izglasovali za svoje najljubše umetniško delo. Prvič se je pojavila leta 2002 na zidu ulice Great Eastern Street v Shoreditchu (vzhodni London). Galerijska različica ‒ gre za akril in barvo v razpršilu na platnu ‒ pa je iz leta 2006.

Z umetnikovim posegom je slika dobila nov naslov, in sicer je zdaj znana kot Ljubezen v smetnjaku (Love is in the Bin). Pristnost nastale umetnine je s certifikatom potrdila družba Pest Control, ki sodeluje z Banksyjem.

Nekateri so prepričani, da je bil Banksy na dražbi osebno prisoten. Videli naj bi namreč moškega s črnimi očali in klobukom, kako se kmalu po dogodku preriva z varnostniki v bližini vhoda v dražbeno hišo. Med skopimi informacijami, ki so znane o umetniku, je ta, da naj bi se rodil leta 1974 v mestu Yate nedaleč od Bristola, umetniško pa se je začel udejstvovati že pri 14 letih, ko so ga izključili iz šole.