Amour Simple. 1921, jedkanica, papir. Foto: Veno Pilon
Amour Simple. 1921, jedkanica, papir. Foto: Veno Pilon

Razstava, naslovljena Veno Pilon (1896-1970) - slike, grafike, fotografije, ki jo bodo odprli nocoj, prikazuje Pilonovo ustvarjanje skozi različna življenjska obdobja. Razstavljena dela so iz Pilonove galerije Ajdovščina.

Moj oče. 1923, olje na platno. Foto: Veno Pilon
Moj oče. 1923, olje na platno. Foto: Veno Pilon

Rodil se je v Ajdovščini leta 1896 in tam tudi začel svojo umetniško pot. "Življenje ga je zaradi okovov vojne, kot tudi po lastni volji, vodilo v različne evropske kraje. Pilon je sprva uporabljal realistično upodabljanje, kmalu pa se je začel preizkušati v različnih sodobnih pristopih," opisujejo njegovo ustvarjalno pot v galeriji.

Sprva je bil njegov izraz liričen
Začetki njegove umetniške vodijo v ajdovsko ljudsko šolo, kjer je učitelj prepoznal Pilonov likovni talent in njegovi materi priporočil, naj nadaljuje šolanje v Gorici. Njegova najzgodnejša dela zaznamujeta lirični in realistični izraz risbe iz časa šolanja ter postimpresionistično vzdušje prvih slikarskih del, ki se osredotočajo na domačo krajino.

Motivi iz družbenega dna predmestij
Študiral je v Pragi, v Firencah in na Dunaju, v tem času je poprejšnje lirične pokrajine zamenjal s človeškimi liki. V Pilonovi galeriji razlagajo, da se tedaj v njegovih umetniških delih linija zalomi in nazobča ob stiku z velemesti, kjer študira. Ekspresija, ki je takrat v zraku in v njem samem, se ne izraža samo v potezi, temveč tudi v vsebini – motivih iz družbenega dna predmestij. Sorodne prizore upodablja tudi sočasna grafika.

Po študiju se je vrnil v Ajdovščino, kjer je ustvarjal v prvi polovici 20. let, ta dela so eden od vrhuncev njegovega opusa. "Plastično, kubistično občutene krajine so arhetipske podobe Vipavske doline, iz katerih je čutiti njihovo primarnost." Tihožitja se veselijo lastne materialnosti, portreti pa predstavljajo umetniški presežek s svojo psihološko analizo modela, ki jo slikar doseže z ekspresivno deformacijo realne podobe, navajajo v galeriji.

Ajdovščina. 1925, olje na platno. Foto: Veno Pilon
Ajdovščina. 1925, olje na platno. Foto: Veno Pilon

Največ časa je Pilon sicer ustvarjal v Parizu, kjer je živel 40 let. Selitev v francosko prestolnico je spremenila njegov likovni slog. "Poteza se tedaj zmehča in zreducira na najosnovnejše, motivika se sprosti v prizorih iz pariških kavarn, v portretih zanimivih pariških likov in številnih aktih," poudarjajo v galeriji. V Parizu se je začel tudi intenzivno ukvarjati s fotografijo.

Razstavo bo nocoj odprl tržiški župan Borut Sajovic, direktorica Pilonove galerije Tina Ponebšek pa bo predstavila umetnika in njegovo ustvarjanje.

Pilonove grafike, slike in fotografije bodo v Tržiču na ogled do 14. marca.